Skupi lijekovi koje plaćaju sami pacijenti

Zagrebačke ljekarne

Tzv. OTC lijekovi (“over the counter”) su u Hrvatskoj višestruko skuplji nego u susjednim zemljama, uključivo i Sloveniju, koje je manje tržište, a veća platežna moć. Drastičan primjer je Beyer Aspirin Protect, koji u Sloveniji stoji 36 HRK (preračunato, bez poreza), a u Hrvatskoj 104 HRK (isto bez PDV-a), također uvoz iz Njemačke. Na stranici https://web.facebook.com/skupi.lijekovi.u.Hrvatskoj/ može se vidjeti analiza toga, bez odgovora od mjerodavnih, koji je uzrok takvoj diskrepanciji cijena, gdje uostalom imamo i odljev PDV-a zbog masovne kupnje lijekova u inozemstvu.
Gradske ljekarne Zagreb kao jaka ljekarnička maloprodaja bi mogle probiti tu “zavjeru šutnje” na štetu hrvatskih potrošača i barem građanima Zagreba omogućiti lijekove koje ne plaća HZZO po pristojnoj cijeni.

3 misli o “Skupi lijekovi koje plaćaju sami pacijenti”

  1. Za autora: Lijepo molim ovdje dati povratnu informaciju, jeste li zadovoljni s odgovorom nadležne službe?
    Ako niste, molim pojasniti zašto odgovor nije u skladu s Vašim očekivanjima!

  2. Zahvaljujemo na prijavi ideje! Proslijeđeno moderatoru u Gradske Ljekarne koji će s mjerodavnom službom pripremiti odgovor i dalje postupanje, što je moguće prije. U međuvremenu smo prodiskutirali neke elemente ovoga problema i mogućnosti rješavanja, mjerodavni trebaju provjeriti izvedivost i usklađenost s propisima. Molimo za malo strpljenja.
    U međuvremenu možete dati još koji prijedlog inovativne ideje ili ocjenu neke postojeće, te na isto uputiti svoje facebook i ostale prijatelje.
    Srdačan pozdrav! Vaš “Zagreb – inovativni grad” tim.

    1. Poštovani gospodine Mađariću, zahvaljujemo Vam na komentaru. Moram napomenuti da navedena cijena za lijek Aspirin Protect nije točna, barem što se tiče Hrvatske. Također u Hrvatskoj Aspirin Protect nije registriran u pakiranju od 100 tableta, već je proizvođač Bayer registrirao samo pakiranje od 28 tableta. No, nažalost stoji da je razlika u prodajnoj cijeni u Hrvatskoj i Sloveniji za ovaj lijek velika. Na konačnu cijenu lijeka u najvećoj mjeri utječe njegova nabavna cijena koju određuje proizvođač. Drugi faktor koji utječe je PDV, a zatim ljekarnička marža, koja iznosi 10-35%, ovisno o nabavnoj cijeni lijeka. Međutim, dostupni su lijekovi drugih proizvođača iste djelatne tvari, doze i indikacije po pristupačnijim cijenama.

Odgovori