Držati se standarda smještaja tramvajskih stanica PRIJE raskršća

To je bolje jer nema frustracije da tramvaj stoji, a u njega se ne može ući. Naravno, ako postoje prostorni preduvjeti za takav smještaj tramvajske stanice.

Na slici primjer postaje POSLIJE križanja, iako su uvjeti za putnike isti i prije i poslije. Svako zaustavljanje tramvaja na semaforu PRIJE križanja je gubitak vremena i frustracija putnika koji ne mogu ući niti izaći jer nije stanica, a tramvaj stoji. Kad bi tamo bila postaja, barem bi vrijeme za ukrcaj/iskrcaj bilo dulje i u njega bi se uračunavala i “crvena faza”.

5 misli o “Držati se standarda smještaja tramvajskih stanica PRIJE raskršća”

 1. Za autora: Lijepo molim ovdje dati povratnu informaciju, jeste li zadovoljni s odgovorom nadležne službe?
  Ako niste, molim pojasniti zašto odgovor nije u skladu s Vašim očekivanjima!

 2. Poštovani,
  U svezi prijedloga za smještajem stajališta tramvaja prije križanja odgovaramo sljedeće:
  Autobusna i tramvajska stajališta u pravilu se projektiraju i smještaju iza raskrižja. Ovim položajem dobiva se veća propusna moć križanja (kapacitet) prolaska vozila kako javnog gradskog prijevoza tako i vozila individualnog prijevoza kroz križanje u jedinici vremena. Nadalje, takvim smještajem osigurano je lakše uključivanje autobusa i tramvaja u prometni tok te bolja sigurnost pješaka prilikom prijelaza preko pješačkih prijelaza.
  Autobusna stajališta se projektiraju i izvode sukladno važećem Pravilniku o autobusnim stajalištima (NN 119/2007) koji obvezuje postavljanje autobusnih stajališta iza raskrižja.
  Položaj stajališta tramvajskog prometa nije propisan, a budući tramvajska mreža prolazi većinom urbanim područjem, njihov smještaj određuje se sukladno prostornim mogućnostima i veličini pješačkih tokova.
  Prioritet javnog prometa može jedino osigurati tzv. Inteligentni transportni sustav (popularni „pametni semafori“), za što je ZET već prije desetak godina sa svoje strane poduzeo potrebne korake; izgradio sustav za nadzor i praćenje vozila.

  Hvala na suradnji i srdačan pozdrav

  1. Moram se složiti da argumenti za POSLIJE raskršća očito pretežu, pa povlačim svoj prijedlog i može ga se arhivirati.
   No u odgovoru je istaknuto da postoji projekt “pametni semafori”. Molim ovdje navesti više informacija o tom projektu. Naime, ovdje ima mnogo odgovora iz Grada Zagreba koji se referenciraju na neki projekt gdje ispada da je ideja “kucanje na otvorena vrata”, dakle nije inovativna. No kad se malo pogleda, onda se nigdje ne vidi realizacija tog “projekta”, ostao je zauvijek pilot ili se ne zna uopće koji su rokovi, resursi, obuhvat i nadležnost.

 3. Pogotovo na stanici kod HNK (u smjeru cibone) koja je nedavno pomaknuta iza semafora i to na mjesto gdje ima manje prostora i stvara se gužva.
  Stara stanica je bila sasvim u redu što se tiče prometa, no premještena je kako bi se “otvorio prostor” ispred muzeja, a zapravo potpuno bespotrebno s obzirom na širinu nogostupa.

Odgovori