Redomat u Institutu za tumore

 

Zvuči čudno, ali najnovija bolnica u Zagrebu nema redomata! U 21. stoljeću još uvijek vodimo borbu sa zaprimanjem pacijenata preko reda i to u ustanovi sa najmanje smijeha – Institutu za tumore.

Na pregled moje majke čekali smo 4,5 sata. U međuvremenu su zaprimani pacijenti koji tek što su zakoračili u čekaonicu.

Ja znam da redomati neće iskorijeniti korupciju, ali će je bitno otežati. Npr.nakon 4 sata čekanja tražio sam potvrdu da sam toliko proveo u čekaonici. Da je bilo redomata, ne bi trebao ulaziti u diskusiju sa nekim kod koga se opet moram pojaviti, ali ovog putu u još lošijoj poziciji:(

 

5 misli o “Redomat u Institutu za tumore”

 1. To sam pojasnio situacijom da se zaobilazi redovna procedura “hitnim” postupcima. Razumijem pacijente koji ne mogu čekati mjesecima na pregled. Da li želite da se ovo proslijedi prema KBC SM ili Ministarstvu?
  (Grad Zagreb samo ima ovu aplikaciju, ali za Institut nije nadležan. )

 2. Dragi Stanko! Hvala na obavijesti i žao mi je da imate ovakvih problema.
  No kao netko tko se dosta dobro razumije u ovo, imam odgovore koji možda ne rješavaju problem o kojemu ne dvojim, ali valjda pojašnjavaju situaciju:
  1. “na pregled smo čekali 4,5 sata” ostavlja otvorenim vrstu posjete – narudžba ili hitni pregled?
  2. NARUDŽBA: u tom slučaju je na potvrdi o narudžbi trebalo pisati točno vrijeme; neke ustanove/jedinice se toga pridržavaju, neke pak sve pacijente naručuju na početak radnog vremena, pa ih zaprimaju po redu dolaska ili po drugim kriterijima; dobra praksa bi bila da je tu “redomat” vrijeme u narudžbi; pacijenti se tu često bune kad netko naručen za 11:30 dođe u 8:15 pa onda čeka >3 sata.
  3. HITNO: takav nenajavljeni pregled se ne može riješiti redomatom, budući da prijem zavisi o hitnoći slučaja; u OHBP na Rebru takva obavijest uredno piše u obavijesti; i ovdje ima problema s pacijentima, budući da mnogi neopravdano dolaze u hitni prijem kako bi zaobišli redovnu proceduru (naručivanje za nekoliko mjeseci).

  Da zaključim: niti u jednom od ovih slučajeva redomat nije prikladno rješenje, jer radni proces nije jednak onome u banci ili na policiji.
  Ako treba, odgovorite na potpitanja koja sam postavio, pa možda dođemo do nekoga zaključka koji možemo proslijediti u KBC SM, kojega je Institut za tumore dio (nije u nadležnosti grada Zagreba!).

  1. Poštovanje, naša posjeta Institutu vodila se kao “Hitna”. To je bio odgovor službe centralnog naručivanja na naš zahtjev za terminom pregleda. Ispada da je nemoguće dobiti termin sa okvirnim vremenom, pa makar sa granicama tolerancije od par sati:(

Odgovori