EU projekti grada Zagreba

Vidim da imate Ureda za EU projekte i ovdje prijedlog registra projekata grada Zagreba: https://www.zg-inovacija.eu/?p=2083

Predlažem da se u okviru tog registra objavi i (pod)registar EU projekata grada Zagreba. Treba imati i neki dashboard gdje se vidi: raspoloživa sredstva, prijavljeni projekti, povučena sredstva, dovršeni projekti – ili slično, naravno sve po godinama. Ako to ima, taj link treba staviti negdje vidljivo na www.zagreb.hr

5 misli o “EU projekti grada Zagreba”

 1. Kao dodatni argument koji podupire potrebu unapređenja informiranja o projektima EU je primjer iz Vašeg popisa http://www.zagreb.hr/projekti-grada-zagreba/106304 “Europsko inovacijsko partnerstvo za aktivno i zdravo starenje – Twinning dobrih praksi Andaluzija i Grad Zagreb” koji nije nigdje spomenut u dokumentima grada Zagreba!? Jačim pretraživanjem se nalazi nekoliko inofrmacija o tome:
  http://www.stampar.hr/hr/sluzba-za-javnozdravstvenu-gerontologiju-zavoda-partner-u-projektu-european-innovation-partnership
  http://ec.europa.eu/health/ageing/innovation_en
  http://e-biz.conferenceatnet.com/Agenda/Session/2788
  Nažalost, nigdje nema podataka relevantnih za odvijanje projekta, te uloge koju u tome ima grad Zagreb.
  Poštovani, nadam se da je ovo dovoljna argumentacija za brzu uspostavu i objavu registra EU projekata, koji će biti potpun, točan i ažuran. Pod potpunošću treba razumjeti da su nabrojani svi projekti, te o svakome najvažnije projektne informacije (npr. početak, kraj, status, nadležnost, financiranje, opseg – najbolje objaviti projektni zadatak, …).

 2. Sada sam pogledao i druga izvješća o EU projektima u gradskoj skupštini. U okviru unapređenja objava o tim projektima treba na neki način osigurati i potpunost objavljenog popisa. Kao primjer sam ovdje uzeo izvješće “PREGLED PRIJAVLJENIH EU PROJEKATA GRADA ZAGREBA (STRUKTURNI FONDOVI I KOHEZIJSKI FOND)” – projekt “I. faza Master plana prometnog sustava Grada Zagreba,…”. Tog projekta nema u Vašem popisu http://www.zagreb.hr/projekti-grada-zagreba/106304 , kako je to moguće?
  Inače, provedba tog projekta je planirana u razdoblju 2015-2016. godine, a sada u 2017. nigdje nema nekog izvješća o njegovom završetku. No kad se malo progugla, vidise da je po odluci DKOM-a (http://pdf.dkom.hr/15925.pdf) od 5.7.2016. odbijena žalba jednog od ponuditelja i odobreno ugovaranje posla s drugim. U programu radova u području prometa (http://www1.zagreb.hr/zagreb/slglasnik.nsf/7ffe63e8e69827b5c1257e1900276647/785ef209cceee378c12580990025b364?OpenDocument ) je navedeno:
  “U okviru programske stavke kapitalna ulaganja – projekti sufinancirani od strane EU fondova planirana su sredstva u iznosu od 8.000.000,00 kuna za sljedeće aktivnosti:
  – … I. faza Master plana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije s rokom izvedbe od 12 mjeseci, ugovorena je krajem 10. mjeseca 2016….”
  Dakle, rok izvršenja projekta je očito pomaknut valjda na kraj 2017. To se može dešavati u projektima, no nedopustivo je da se to ne objavljuje!
  Ovo vrijedi praktički za SVE projekte Grada Zagreba (ne samo EU projekte!): njih treba transparentno objavljivati (izvorni i dinamički projektni podaci!), u cilju podizanju kvalitete realizacije projekata.

 3. Hvala na odgovoru. Pogledao sam link gdje ste objavili EU projekte. Navodite da su tu svi EU projekti. Tu ih ima 13 u provedbi i impresivnih 96 provedenih. To je odličan prvi korak, čestitam!
  Japanski “NE” se kaže “ALI…”: kod projekata u provedbi imamo tri projekta o kojima nema nikakve informacije (nema linka na neki sadržaj):
  1. Europsko inovacijsko partnerstvo za aktivno i zdravo starenje – Twinning dobrih praksi Andaluzija i Grad Zagreb
  2. Razgovor o mobilnosti u Zagrebu
  3. TOGETHER (Towards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction) – (Postizanje ciljane učinkovitosti zahvaljujući smanjenju energije)
  Od rečenih 96 provedenih projekata čak 51 nema nikakav link na opis projekta.
  Kao primjer sam pokušao naći išta o projektu po rednim brojem 1: Google pretraga “Razgovor o mobilnosti u Zagrebu” ne daje rezultat pronalaženja ikakvog sadržaja! To radi Grad zagreb zajedno sa “Sindikatom biciklista” za iznos od cca. 100.000 EUR. Ako se čovjek jako potrudi, tamo će naći dosta dobar opis projekta ovdje: http://sindikatbiciklista.hr/projekti/dialog-on-mobility/
  To se na Google nije moglo naći zato, jer je tu naziv “Dijalog o mobilnosti”. Ovo smatram apsolutnom potvrdom Vašeg navoda da treba “unaprijediti postojeći sadržaj … što pristupačnije građanima”.

 4. Upit autoru prijedloga: lijepo molimo informaciju, jeste li zadovoljni s ovakvim odgovorom nadležnih iz Grada Zagreba? Ako ne (ili djelomično ne), molimo Vašu povratnu informaciju, kako bismo unaprijedili komunikaciju s građanima, hvala unaprijed!
  Tim “Zagreb – inovativni grad”.

 5. Poštovani,

  Zahvaljujemo na iskazanoj inicijativi vezano za registar EU projekata Grada Zagreba.
  Zakonska obveza Gradonačelnika Grada Zagreba i time za sva gradska upravna tijela je da dva puta godišnje dostavi Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 6 mjeseci koje se podnosi Gradskoj skupštini Grada Zagreba. U sklopu Izvješća o radu gradonačelnika, Ured za projekte i programe EU dostavlja detaljnije tablice o svim EU projektima Gradskoj skupštini, , koje su dostupne javnosti na stranicama Gradske skupštine Grada Zagreba (http://www.skupstina.zagreb.hr/) – Sjednice gradske skupštine (http://web.zagreb.hr/sjednice/2013/sjednice_skupstine_2013.nsf/CPDNW?OpenFrameset) – konkretno u lijevom Izborniku izaberite Dnevni red 48. sjednice, te pod točkom 3. Dnevnog reda nalazi se Izvješće o radu gradonačelnika od 1.siječnja do 30. Lipnja 2016. – Akti u privitku, imate zadnje tablice o prijavljenim i provedenim EU projektima grada Zagreba sa svim bitnim informacijama.

  Željeli bismo Vam obratiti pozornost, na novim stranicama Grada Zagreba, prilikom otvaranja Izbornika (u lijevom gornjem uglu) nalazi se sekcija EU fondovi gdje vam se nalazi link Projekti Grada Zagreba (http://www.zagreb.hr/projekti-grada-zagreba/106304 ). Klikom na link dolazite na listu svih EU projekata u kojima Grad Zagreb sudjeluje i u kojima je sudjelovao, te direktne poveznice na web stranice navedenih projekata. U želji da poboljšamo uvid u rad Grada Zagreba na području povlačenja sredstava dostupnih kroz EU fondove, uzet ćemo u obzir dane prijedloge, unaprijediti postojeći sadržaj i potrudit se da informacije o EU projektima Grada Zagreba budu što pristupačnije građanima .

  Srdačan pozdrav

Odgovori