Sustavno suzbijanje pušenja kod maloljetnika

Cijeli grad, naročito škole

Pred svakom školom prije i poslije nastave, te za vrijeme odmora vidimo velik broj učenika koji puše. Ovdje jedna lokalna studija koja govori o 36% učenika pušača: http://ss-gospodarska-vz.skole.hr/upload/ss-gospodarska-vz/images/newsimg/760/File/Anketa_o_pusenju.pdf , a ovdje jedna druga koja navodi četvrtinu učenika pušača: http://novilist.hr/Zivot-i-stil/Zdravlje-ljepota/Zdravlje/Porocni-tinejdzeri-Svaki-cetvrti-petnaestogodisnjak-u-Hrvatskoj-pusi-svaki-drugi-se-napio

Predlažem da Grad Zagreb pokrene sustavnu kampanju protiv maloljetničkog pušenja: predavanja u školama, letci, panoi, posjete oboljelih pušača, nagrade za nepušače (karte za javni prijevoz i evente, čak i srećke za vrijedne nagrade i sl.).

Ovo treba kombinirati s mjerama nadzora restrikcije prodaje cigareta maloljetnicima, što sada NE postoji: svatko može kupiti sebi cigarete ili kupuju drugima. Kontinuirani nadzor bi to barem malo popravio.

 

3 misli o “Sustavno suzbijanje pušenja kod maloljetnika”

  1. Za GU za obrazovanje na osnovi rasprave predlažem da razmisli o pronalaženju neke studije koja opisuje razloge za početak pušenja, odnosno motive koji bi adolescente odbijali od početka pušenja ili navodili na prestanak. Ako nemamo već gotovo neko takvo istraživanje, može se po školama provesti takva on-line anketa u okviru neke buduće antipušačke kampanje među mladima.

  2. Dana 6.6.2017. je s ovim prijedlogom kao jednom od točaka dnevnoga reda održan vrlo konstruktivan zajednički sastanak GU za zdravstvo i GU za obrazovanje. Nadležni će pripremiti prijedloge zaključaka kao podlogu za donošenje odluke za uspostavu jednog ili više projekata na osnovi ove inovativne ideje, vrlo korisne i strateški važne, ali koja nažalost nije od građana koji sudjeluju u aktivnostima “Zagreb – inovativni grad” naišla na zanimanje za ocjenjivanje (“lajkanje”).
    Kao jedno od otvorenih pitanja je ono o mogućnosti grada Zagreba u reguliranju dozvoljenih mjesta za pušenje, te volje da se to pravo iskoristi (kafići i ostali javni prostori). Zato će to pitanje biti upućeno GU za gospodarstvo na pronalaženje raspoloživih mogućnosti.

Odgovori