Dnevni boravak za umirovljenike

U svakoj gradskoj četvrti treba organizirati dnevni boravak za umirovljenike. Tu bi se družili, korisno radili i izrađivali razne korisne predmete, npr. suvenire, nakit, ručne radove, uz učešće dizajnera i likovnih umjetnika.

Od prodanih proizvoda se financiraju izleti razne medicinske usluge pomagala za umirovljenike, te financirao boravak.

4 misli o “Dnevni boravak za umirovljenike”

 1. Poštovana gospođo Ribić, zahvaljujemo se na Vašem prijedlogu.

  S obzirom na trend starenja stanovništva (u Gradu Zagrebu živi 17,3% osoba starijih od 65 godina), Grad je uočio potrebu uvođenja dodatnih programa i aktivnosti kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba starije životne dobi. Upravo s tim ciljem Grad Zagreb je još 2004. godine započeo s projektom Gerontološki centri Grada Zagreba kao pilot projektom u domovima za starije osobe Maksimir, Medveščak i Trnje, a 2005. i 2006. godine je s provođenjem Projekta započelo još šest domova za starije osobe kojima je osnivač Grad Zagreb.
  Idejni tvorci Projekta su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Grad Zagreb prepoznao je osobe starije životne dobi kao skupinu društva koja ima specifične potrebe koje može zadovoljiti kroz uključivanje prvenstveno u zdravstveno-preventivne aktivnosti nakon kojih su se aktivnosti proširile na pomoć u kući, sportsko-rekreativne aktivnosti, kulturno-zabavne aktivnosti, radno-kreativne aktivnosti, savjetovališni rad, akcije manifestacije, tribine i predavanja.
  Cilj Projekta je lokalnu zajednicu prilagoditi potrebama osoba starije životne dobi. Projekt doprinosi povezivanju starijih osoba sa zajednicom s čime se sprječava ovisnost o drugima i socijalna izolacija te se omogućava duži ostanak u obiteljskoj sredini. Važno je istaknuti kako su kroz Projekt domovi za starije osobe kao ustanove socijalne skrbi, koji se primarno bave tercijarnim oblikom skrbi, po prvi puta u svoje djelovanje uključili niz preventivnih aktivnosti što je doprinijelo otvaranju ustanove u lokalnoj zajednici, ne samo tijekom dana otvorenih vrata kada se promiče socijalna djelatnost, već tijekom cijele godine. Novim pristupom domovi socijalne skrbi postali su važni arbitri, ne samo u životu svojih korisnika, nego i građana u lokalnoj zajednicu njegujući i uvažavajući međugeneracijske potrebe.
  S druge strane, Grad Zagreb razvija usluge boravka za starije osobe u okviru domova za starije osobe.
  Boravak je socijalna usluga propisana Zakonom o socijalnoj skrbi (Narodne novine 157/2013, 152/2014, 99/2015, 52/2016 i 16/2017) koja može obuhvatiti cjelodnevni i poludnevni boravak. Cjelodnevni boravak može trajati od šest do deset sati, a poludnevni boravak od četiri do šest sati dnevno, u kojem vremenu se osigurava zadovoljavanje životnih potreba korisnika pružanjem usluga prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, čuvanja, odgoja, njege, radnih aktivnosti, psihosocijalne rehabilitacije, organiziranja slobodnog vremena, organiziranog prijevoza, ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika.
  Usluge boravka pružaju tri doma za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba – Dom za starije osobe Medveščak, Sveta Ana i Sveti Josip.
  Prilikom otvaranja gradskih boravaka vodilo se računa o potrebama građana i dostupnosti usluge u različitim gradskim četvrtima. Dnevni boravci osiguravaju usluge boravka i oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija, što je prepoznato kao značajni doprinos razvoju socijalnih usluga usmjerenih na ovu korisničku skupinu.
  Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ne oklijevajte nam se obratiti.

  S poštovanjem, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

  1. Lijepi odgovor, super! Još je bolje što postoji projekt: “Gerontološki centri Grada Zagreba”
   Potražio sam više o projektu: http://www.zagreb.hr/en/projekt-gerontoloski-centri-grada-zagreba/5630 , lijepo opisano u 6 točaka. Upit u jednom od domova koji su navedeni kao “davatelji usluga” pokazuje da se to (dijelom) i provodi. Je li negdje objavljeno izvješće o praćenju izvršenja ovog projekta (koje aktivnosti i koliko njih i gdje, koliko polaznika, evaluacija zadovoljstva korisnika, …)?

Odgovori