Ubrzanje tramvajskog prometa

grad

Ako promatramo organizaciju javnog tramvajskog prijevoza u gradu Zagrebu vidimo da je situacija dosta loša, tramvaji se jako sporo probijaju kroz gradsku vrevu, kasne, nerjetko prekidaju promet zbog ostalih učesnika u prometu (sudari na tramvajskoj pruzi) i sl. Više je čimbenika koji utječu na to, a na prvom mjestu je potpuno krivi pristup problemu  organizacije gradskog prometa. Umjesto da demotiviramo korištenje individualnog prijevoza mi gradnjom javnih garaža i povećanjem površina za promet u mirovanju u gradu  naprosto stimuliramo vozače na korištenje osobnih vozila u gradu. Ako pogledamo situaciju u velikim europskim gradovima vidjet ćemo da je situacija obrnuta, u mnogim gradovima se naplaćuje posebna naknada za ulazak u grad. Koliko je destimulativno korištenje osobnog vozila govori na primjer podatak da približno svaki četvrti Francuz posjeduje osobni automobil dok je u Parizu taj odnos, osamanaest Parižana na jedan automobil.

3 misli o “Ubrzanje tramvajskog prometa”

  1. Svakako zahvala g. Pokrovcu na detaljnoj analizi primjera koji DOKAZUJE (evidence by example!) da se ovdje može načiniti mnogo toga! No prije polaska u ovaj eksperiment/evaluaciju dobro je pogledati u prošlost. Naime, “pametni semafori” su kolportirani u , : http://www.zagrebonline.hr/wp-content/uploads/2010/02/ZGhr_49.pdf , stranica 13:

    “Promet kontroliraju “pametni semafori”
    Na Zagrebačkoj aveniji postavljen je sustav „pametnih semafora“. Oni prikupljaju prometne podatke preko 350 detektora. Na 400-tinjak zagrebačkih raskrižja većina semafora stara je i po 30 godina.
    Grad odgađa njihovu zamjenu premda je u stručnoj studiji naglašeno kako semafori uz minimalno reprogramiranje i zamjenu mogu svako putovanje prijevoznim sredstvom skratiti za minutu. Građani koji imaju prijedloge o postavljanju semafora, upite mogu uputiti u Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet. ”

    Svakako bi bilo zanimljivo saznati, što se desilo s time u proteklih 6 godina.

  2. Što bi se moglo poboljšati u sadašnjoj situaciji. Prvenstveno boljom regulacijom semafora i davanjem prednosti tarmvaju gdje god je to moguće te povećanjem razmaka između stanica na najmanje 500-tinjak metara. Pogledajmo to na primjeru linije broj 11. Odmah nakon kretanja sa terminala Dubec dočekuje je semafor na kojem nerijetko gubi i više od 30 sekundi, umjesto da se odmah po kretanju tramvaja iz terminala zaustavlja ostali promet. Već nakon 200-tinjak metara imamo pješački semafor ispred stanice V Poljanice ako ga dočeka crveno opet gubi 15-20 sekundi. Dolazimo do stanice al. Javora ispred koje je semafor na marginalnom križanju gdje bi opet tramvaju trebalo osigurati zeleno svijetlo. Slijedeći semafor je prije benzinske pumpe Dubrava i taj je pješački znači opet nebi smio zaustavljati tramvaj jer je i to gbitak od 20-ak sekundi. Nakon prelaska Oporovečke dolazi stanica i semafor na marginalnom T križanju s Osiječkom, isto tako treba tramvaju osigurati nesmetan prolaz. Slijedeća stanica na Grižanskoj je prblizu prethodne satanice manje od 300 metara. Na križanju s Kapucinskom koje je T oblika i nije posebno prometno tramvaju treba dati prednost. Nakon ovog križanja opet imamo dva T križanja na Tesličkoj i Konjščinskoj isto tako marginalna križanja gdje semafor nebi trebao zaustavljati tramvaj. Nakon stanice kod Kraša imamo 4 semafora gdje bi tramvaj trebao imati zeleno, to je pješački kod ul.Fakultetskog dobra, zatim Hondlova marginalno T križanje, iza toga dva pješačka semafora kod zološkog vrta. Stanicu na Bukovačkoj treba produžiti za par metara tako da 2 tramvaja mogu istovremeno stati. Dolazimo do Maksimirske gdje imamo 3 pječačka semafora i potencijalni gubitak i do 60-ak sekundi jer na svako nabrojeno stajanje na semaforima treba dodati vrijeme usporavanja i zaustavljanj kao ivrijeme ubrzavanja do brzine kojom se tramvaj kretao. Na Kvatriću često čekanje na ulazak u stanicu što znači da je još treba produžiti, a na Domjanićevoj osigurati da 2 tramvaja mogu nesmetano proći to križanje. Dalje od Petrove apsolutno treba na bilo koji način destimulirati prolaz osobnih vozila jer na potezu od Petrove do Jurišićeve tranvaji gube jako puno vremena zbog gustog automobilskog prometa. Mislim da nema potrebe dalje analizirati trenutnu situaciju, jer je iz ovog vidljivo da postoje realne mogućnosti uštede od 10-ak možda i više minuta na ovoj liniji, a isto je i sa svim ostalim linijama u gradu. Sve ovo je uz postojeću tehnologiju potpuno izvedivo.

Odgovori