Utišajmo autobuse na stajalištima

Zagreb

Predlažem da se na početna/krajnja autobusna stajališta, za početak barem ona smještena u najurbanijim dijelovima grada (npr. na liniji 118 Mažuranac – Voltino), ugrade punktovi za priključivanje autobusa na električnu mrežu dok autobus stoji na stajalištu. U praksi vozači autobusa na autobusnim stajalištima ne isključuju motor jer je isti potreban za napajanje sustava klime, grijanja, rasvjete i ostalih sustava koji se ne mogu napajati samo iz akumulatora. Problem je što pri tome teški i glasni motor nepotrebno zagađuje okoliš, stvara nesnosnu buku i generira nepotrebne troškove.  Uzmimo npr. liniju 118 koja prometuje od 4:30 ujutro do 01:00 u noći. Znači preko dvadeset sati dnevno na stajalištu se konstantno smjenjuju busevi te uvijek jedan od njih s upaljenim motorom čeka putnike. Oko busa stvara se oblak dima, a u krugu od 1oom širi se iritantna buka motora kao da smo na gradilištu, što znatno narušava kvalitetu života u okolini.

Mnogi drugi veliki gradovi prelaze na hibridne ili električne gradske autobuse no to bi bio puno veći i ozbiljniji projekt budući ZET ima 140 dnevnih i 4 noćne autobusne linije.

Svjestan prilike u kojoj se nalazimo predlažem rješenje koje iziskuje minimalnu intervenciju na postojećim autobusima i stajalištima koje bi se vrlo brzo amortiziralo ne samo kroz zadovoljstvo građana zbog stvaranja humanijeg životnog prostora već i financijski. Također smatram da ZET u suradnji sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu ima dovoljno znanja, iskustva i sredstava da se jedan takav projekt realizira. Potrebna je samo inicijativa i malo dobre volje.

Pozivam građane i Grad da prepoznaju ovu inicijativu kao doprinos poboljšanju kvalitete života u našem gradu.

Hvala!

6 misli o “Utišajmo autobuse na stajalištima”

 1. Poštovani,

  Zbog ograničenih prostornih mogućnosti za smještaj potrebne opreme u postojećim vozilima nema mjesta za pozicioniranje dodatne baterije koja bi omogućila nesmetano prometovanje vozila.
  Podružnica ZET sustavno obnavlja postojeći vozni park novim vozilima, plinskim autobusima (na stlačeni prirodni plin) i vozilima s Euro VI motorom, te i na taj način vodi brigu u smanjenoj emisiji stakleničkih plinova i manjoj buci. Isto tako, Podružnica ZET razmatra nabavu električnih autobusa za određene linije u narednim godinama kao još jedno alternativno rješenje.
  Hvala na suradnji

  1. Poštovani,
   a može li ZET do uvođenja električnih autobusa uvesti jednostavnu mjeru zabrane rada motora dok vozilo stoji na početnom stajalištu? Kao što je to uređeno u susjednim nam zapadnim državama s kojima se često volimo uspoređivati. Barem na mjestima gdje su stajališta tik uz kuće i zgrade.
   Smatram da nije potrebno da putnici ulaze u vozilo prije nego li vozilo treba krenuti. Zato postoje natkrivene klupe za čekanje na stajalištima.
   Nepotrebno se bukom teroriziraju okolni stanari svaki dan počevši od 4:30 nadalje.

 2. Meni se čini malo neambiciozno zadovoljiti se samo s gašenjem autobusa na stajalištu…npr. opet će biti prigovora zbog zvuka paljenja autobusa….
  Kao dugoročnije rješenje radije bih razmišljao o postupnom uvođenju električnih (ili hibridnih) autobusa koji su ekološki čisti a također i vrlo suvremeni i visokotehnološki.

  Primjeri:
  Geneva – http://new.abb.com/grid/technology/tosa
  Hamburg – http://www.vanhool.be/ENG/actua/exquicityhamburg.html ;
  Beč – https://www.siemens.com/innovation/en/home/pictures-of-the-future/mobility-and-motors/electric-mobility-electric-buses.html

  Takva mjera bi, uz optimizaciju autobusne mreže (vidi https://www.zg-inovacija.eu/?p=1839) uvelike osuvremenila javni prijevoz u Zagrebu i povećala njegovu atraktivnost. Dodatna prednost je i što bi uvođenje takve tehnologije moglo biti poticaj i domaćim inženjerima za razvoj novih inovativnih rješenja, budući da je riječ o tehnologiji koja se razvija, a što bi moguće rezultiralo i novim zapošljavanjima i razvojem domaće high-tech industrije. S obzirom da je riječ o inkrementalnoj inovaciji prvi efekti mogli bi se vidjeti relativno brzo, što bi sve zajedno poboljšalo imidž Grada Zagreba kao zelenog i “pametnog” grada.

 3. Ako ne tražimo, nećemo niti ostvariti ideje! Mislim da je inicijativa izvrsna i podržavam je! To bi uvelike pridonijelo zaista puno ugodnijem stanovanju u okruženju autobusnih stajališta u gradu, ionako već previše onečišćenog bukom.

 4. Svakako odličan komentar. Poznato je da rad motora u “leer-u”, dakle u praznom hodu jako onečišćuje zbog lošeg izgaranja. Kao dugogodišnjem stanovniku Austrije mi je poznato, da je tamo generalno zabranjeno držanje upaljenog motora dok auto stoji. Razmisliti dodatno može li Zagreb donijeti takvu uredbu?

Odgovori