Obnova stoljetne funkcije Manduševca kao punkta s besplatnom pitkom vodom

Trg bana Jelačića

Predlažemo da glavni zagrebački trg ponovo dobije punkt s besplatnom pitkom vodom i to na lokaciji Manduševca koji je stoljećima imao upravo tu funkciju.

Manduševac je najmanje od 14. stoljeća bio mjesto na kojem se moglo konzumirati pitku vodu.

Danas je tamošnje prisustvo vode simbolično tj. svedeno samo na ukrasni zdenac/fontanu, čime je dijelom poništena njegova povijesna uloga.

Oblikovno rješenje Manduševca kakvo je sad ne predstavlja povijesni oblik ali se na njega oslanja te je podložno izmjenama s ciljem poboljšanja.

Intervencija kojom se u postojeće rješenje tek uvodi dodatna funkcija tj. mogućnosti konzumacije vode, mali je arhitektonski zadatak koji je moguće osmisliti na način da se ukupno oblikovanje bitno ne narušava, već da se ono nadogradi kako bi izvorna uloga Manduševca bila ponovo oživljena.

Gradske legende poput one o Mandi koja grabi vodu za piće ili ona da se onaj koji popije vodu s Manduševca, Zagrebu uvijek vraća, također ukazuju da je Manduševac uvijek bio mjesto gdje se voda mogla piti.

I činjenica da je Zagreb grad na pitkoj vodi, svakako ide u prilog incijativi da Manduševac ponovo postane javna česma.

Ističemo da se radi o tehnički ne posebno zahtjevnoj intervenciji budući da vodovodna mreža već postoji, te da mala, ali ključna nadogradnja, ne bi bitno poremetila sadašnje oblikovno rješenje.

Ovogodišnja trideseta obljetnica obnove Manduševca idealan je povod da se na mjestu koje je stoljećima nudilo mogućnost konzumacije besplatne pitke vode, to omogući opet, a glavni zagrebački trg ponovo dobije punkt s besplatnom pitkom vodom kao dio komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda.

1POSTOZAGRAD je volonterska platforma usmjerena na poboljšanja grada i javna dobra.

https://www.facebook.com/1postozagrad

 

Jedna misao o “Obnova stoljetne funkcije Manduševca kao punkta s besplatnom pitkom vodom”

Odgovori