ZET – usklađenost voznih redova

Grad Zagreb

ZET bi trebao poraditi na voznim redovima kako autobusnih tako i tramvajskih linija. Problematika se sastoji u tome da sve linije koje prometuju istom trasom npr. 4, 7 i 11 od Kvaternikovog trga do Dupca idu jedna iza druge u razmaku 0-1 min. a nakon toga prva slijedeća ida za npr. 7 min. Ista situacija je i s autobusnim linijama gdje je situacija i gora budući da su i polasci rijeđi. Npr. 5 linija koje polaze sve u isto vrijeme s okretišta, a imaju zajedničku trasu cca. 3 km tako da ako vam “ispred nosa” odu svih 5 slijedeći čekate 15-20 min.

4 misli o “ZET – usklađenost voznih redova”

 1. Poštovani,
  Izrada linije ima svoje zakonitosti, a njeni dinamički pokazatelji su slijed, frekvencija i kapacitet.
  Dobro izrađena linija JGP u jednom vremenskom periodu mora imati ravnomjeran slijed duž cijele trase, što znači da na bilo kojem stajalištu na trasi vozilo treba doći u ravnomjernom slijedu npr. svakih 6 minuta (putnik linije 4 koji se nalazi u Dubravi ili na Glavnom kolodvoru ili na Učiteljskoj akademiji radi ravnomjernosti slijeda vozila zna da će tramvaj doći svakih 6 minuta).
  Izrada linije po segmentima tramvajske mreže na način da vozila različitih linija na zajedničkom dijelu trase imaju ravnomjeran slijed nije moguće, a da se ne naruši gore navedena zakonitost, jer se radi o linijama koja imaju različitu trasu, različito ukupno vrijeme vožnje i različiti broj vozila u prometu s različitim slijedom kretanja. Izrada linija na predloženi način bi rezultirala ravnomjernim slijedom vozila svih linija na zajedničkom segmentu, ali bi poremetila slijed vozila svih promatranih linija na ostalim dijelovima trase pa bi slijed vozila linije 4 umjesto ravnomjernih 6 minuta bio neravnomjeran npr. 2 min., pa 8 min., pa 4 min. itd., što je neprihvatljivo. Osim toga, predložena izrada voznog reda zahtijevala bi i zadržavanje vozila na okretištima radi korekcije tj. točnosti polazaka za što je potrebna dodatna infrastruktura (zaustavni i zaobilazni kolosijeci).
  Hvala na suradnji.
  Srdačan pozdrav

  1. Poštovani,
   vjerujem da je to zahtjevan poslovni proces i da je potrebno planiranje, ali isto tako vjerujem da je moguće poraditi na poboljšanju jer se navedene situacije dešavaju na svim linijama.

   A što je s autobusnim linijama? Ne možete mi reći da sve linije iste trase mojaju kretati npr. na puni sat, ili je razlog što vam je tako jednostavnije složiti vozni red.

   Srdačan pozdrav

Odgovori