Energetska obnova stambenih zgrada

Utrine i Zapruđe

Energetska obnova zgrada u Utrinama, Zapruđu i Borongaju

Predlažem da se u nadležnim gradskim uredima razmotri mogućnost organiziranja energetske obnove zgrada u Utrinama, Zapruđu, Borongaju i sl. (tzv. limenkama – zbog većeg broja istovjetnih, tj. vrlo sličnih zgrada za koje tehničko rješenje može biti opisano s nekoliko tipskih projekata), tako da se ista pripremi i provede kao gradski projekt financiran iz sredstava EU fondova.

Opravdanost ciljeva i koristi tako postavljenog projekta od strane Grada Zagreba za poboljšanje enegetske učinkovitosti i uvjeta života velikog broja naših sugrađana u sada već dotrajalim zgradama (koji su većim dijelom starije životne dobi i umirovljenici sa slabim organizacijskim potencijalom), za poboljšanje kvalitete stambenog fonda u urbanisitički vrlo vrijednim područjima grada, a također i s pozitivnim utjecajem na gospodarske pokazatelje, vjerujem da ne bi bilo problem kvantificirati na način da se projekt može ocijeniti opravdanim za Grad Zagreb te s unutar pravila za korištenje fondova EU.      

 

 

 

 

 

3 misli o “Energetska obnova stambenih zgrada”

 1. Poštovana gđo Vesna,
  U svezi s Vašom inovativnom idejom, obavještavamo Vas da zapravo „kucate na otvorena vrata“! Naime, Grad Zagreb se u ovom trenu odlučio na sufinanciranje obnove pročelja s mogućnošću ugradnje toplinske izolacije iz sredstava gradskog proračuna pa je na 50. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, dana 21. ožujka 2017., donijeta Odluka o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada, što je objavljeno u: Službeni glasnik Grada Zagreba 5/17, 22.3.2017, link na dokument ovdje: http://www1.zagreb.hr/slglasnik/index.html#/akt?godina=2017&broj=050&akt=2F9E256A775E32DAC12580EB003A8230 .

  Tom odlukom je propisana i mogućnost sufinanciranja radova i ugradnje sustava toplinske izolacije zidova i fasadnih stijena uključujući završni sloj prema vanjskom negrijanom prostoru na zgradama koje nemaju ugrađenu toplinsku izolaciju i na zgradama koje imaju ugrađenu toplinsku izolaciju koja je oštećena ili ne zadovoljava minimalne uvjete iz tehničkih propisa racionalne uporabe energije. Toplinska izolacija sufinancira se prema modelu sufinanciranja najviše do 230 kuna po m2 s PDVom, a građevinsko-obrtnički radovi završne obrade zidova i fasadnih stijena sufinanciraju se prema modelu sufinanciranja.

  Zato je, još 23.3.2017., na osnovi spomenute Odluke, objavljen „Javni poziv za sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada“, a dokument možete vidjeti ovdje: http://web1.zagreb.hr/default.aspx?id=105379. Rok za prijave je 45 dana od dana objave poziva!

  Paralelno izvan nadležnosti Grada Zagreba postoji poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“ od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru poziva su bila predviđena sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

  Ovime smo odgovorili na Vaš prijedlog u skladu s našim najboljim spoznajama. Nadamo se da je odgovor primjeren Vašim očekivanjima.
  Budući da trenutno po ovom Vašem prijedlogu ne vidimo potrebu nastavka naše aktivnosti, lijepo molimo Vašu potvrdu ili pak odgovor što još očekujete u okviru projekta „Zagreb – inovativni grad“.

  Zahvaljujemo se na Vašem doprinosu u ovom našem zajedničkom projektu i srdačno Vas pozdravljamo!
  Vaš „Zagreb – inovativni grad“ projektni tim

 2. Isprika na kasnom početku obrade prijedloga inovativne ideje! Sada je predan mjerodavnom moderatoru koji će s nadležnima dogovoriti daljnje postupanje.
  Vaš “Zagreb – inovativni grad” tim.

Odgovori