“Tribute to” Relja Bašić – Spomenik Fuliru na Gornjem Gradu

Poziv Spomenici zaslužnim građanima Grada Zagreba

Gornji Grad / Demetrova, Mletačka, Basaričekova

Napustio nas je možda i najveći zagrebački glumac Relja Bašić kojeg pamtimo po mnogim velikim ulogama ali najviše po ulozi Fulira u legendarnom filmu Tko pjeva zlo ne misli.

Tim povodom predlažem da se u sjevernom dijelu Gornjeg Grada na potezu od Prirodoslovnog muzeja do Muzeja Grada Zagreba postavi spomenik Fuliru te se ujedno na taj način oda počast i velikom glumcu Relji Bašiću koji ga je maestralno utjelovio.

Spomenik bi trebalo mudro i kvalitetno osmisliti i izraditi kako bi osim “tribute” Relji Bašiću i kulturne vrijednosti postao i turistička atrakcija – još jedan razlog dolaska turista u Zagreb.

Na primjer u Makarskoj se nalazi spomenik “Dalmošu Galebu” koji zavodi turistkinje, taj spomenik je u vrlo kratkom vremenu postao možda i najveća turistička atrakcija u Makarskoj, tako nešto zamišljam i sa zagrebačkim zavodnikom Fulirom, no to je posao za stručnjake.

13 misli o ““Tribute to” Relja Bašić – Spomenik Fuliru na Gornjem Gradu”

 1. Evo, od ovog jednostavnog prijedloga, za sada još ništa nakon toliko mjeseci!? Podsjetio sam se na ovo danas, kad je umro još jedan slavni Zagrepčanin, Vlado Štefančić. Zašto GU za kulturu ne bi napravio popis takvih zaslužnih Zagrepčana i za naredne 3-4 godine planirao sredstva u proračunu da se svima njima na primjerenim mjestima ne podignu spomenici? To onda može postati turistička putanja, popraćena multimedijom na lokalitetima!

 2. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podržava inicijativu da se u Gradu Zagrebu adekvatnim spomen-obilježjem oda počast iznimnom hrvatskom umjetniku Relji Bašiću (Zagreb, 14. veljače 1930.- Zagreb, 7. travnja 2017.), kazališnom, filmskom i televizijskom glumcu i redatelju, koji je ostao u sjećanju Zagrepčana kao sinonim građanskoga i uljuđenog urbanog Zagreba i nenadmašni ‘gospodin Fulir’ iz legendarnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” i koji zaslužuje da mu se u Gradu Zagrebu postavi spomen obilježje u njegovu čast.

  Podržavamo inicijativu da se u okviru Gornjega grada, na jednoj od lokacija gdje se snimao film Tko pjeva zlo ne misli, podigne njegov spomenik.

  O adekvatnoj lokaciji za podizanje spomenika neophodno je da prethodno mišljenje da Povjerenstvo za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja, koje, kao tijelo Gradske skupštine, u skladu sa zadaćama Povjerenstva, daje prethodno mišljenje o postavljanju spomenika i odlučuje o potrebi raspisivanja natječaja o oblikovanju i prostoru na koji će se postaviti spomenik.

  ‘Zagreb – inovativni grad’
  Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport


 3. Evo ovdje primjer da se mogu postavljati spomenici, u ovom slučaju neimenovanoj pralji ispod Šestina. To je lijepo, kao i kumica na Dolcu i Marija Jurić-Zagorka u Tkalčićevoj.
  Ovo je dokaz da nema nikakvog razloga otezati sa spomenikom Fuliru – odluka, natječaj, realizacija!

 4. Poštovani,

  Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport smatra u cijelosti opravdanim inicijativu da se u Gradu Zagrebu adekvatnim spomen-obilježjem oda počast jednome od iznimnih hrvatskih umjetnika Relji Bašiću (Zagreb, 14. veljače 1930.- Zagreb, 7. travnja 2017.) koji je, osim što je bio osobito uspješan hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj, ostao u sjećanju Zagrepčana kao sinonim građanskoga i uljuđenog urbanog Zagreba i nenadmašni ‘gospodin Fulir’ iz legendarnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, jednog od najboljih i najgledanijih hrvatskih filmova svih vremena.

  No, napominjemo da držimo da bi umjesto spomenika bilo sasvim adekvatno da se na nekom od pročelja zgrada na Gornjem gradu u Zagrebu gdje se snimao film Tko pjeva zlo ne misli postavi spomen-ploča u čast Relji Bašiću koja bi mogla imati i manji reljef s njegovim likom.

  O adekvatnoj lokaciji za spomen obilježje svoje mišljenje, kao tijelo Gradske skupštine, treba dati i Povjerenstvo za za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja.

  ‘Zagreb – inovativni grad’ tim
  Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

 5. Poštovani gospodine Topić,
  U Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport pregledan je tekst vaše ideje.
  Ideja se čini zanimljivom te je načelno prihvatljiva.
  Uvrštena je u skupinu ideja za daljnju raspravu.

  Kroz sustav ‘Zagreb – inovativni grad’ možete dalje pratiti obradu vašeg prijedloga.

  ‘Zagreb – inovativni grad’ tim
  Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

 6. Struka će dati svoju riječ, no ovo smatram do sada najboljom idejom koja je predložena u pilot projektu “Zagreb – inovativni grad”, hvala!!!
  Predano moderatoru Ureda gradonačelnika i Gradskom uredu za kulturu na žurno postupanje!
  Ako imate još koju takvu dobru ideju, samo naprijed!
  U međuvremenu možete dati još koji prijedlog inovativne ideje ili ocjenu neke postojeće, te na isto uputiti svoje facebook i ostale prijatelje.
  Srdačan pozdrav! Vaš “Zagreb – inovativni grad” tim.
  (Bili smo slobodni iz dva prijedloga koja ste dali složiti jedan, te dodati sliku!)

Odgovori