Toplinske stanice – usteda

Zagreb

Velika kolicina gradjana se grije preko toplane i sa razdjeljnicima nisu zadovoljni jer nisu racuni manji kako su mislili da ce biti. Jedan od razloga je je neucinkovitost/zastarjelost toplinskih stanica koje se nalaze u svakoj zgradi spojenoj na toplanu. Predlazem da Toplana kao nosioc projekta, jer oni su vlasnici svih toplinskih stanica, krenu u projekt zamjene i da se povuku EU sredstva pa ce se zajedno sa razdjelnicima vidjeti koristi i na kraju manji racuni.

 

Samim time i toplane postaju ekonomicnije sto znaci manje energenta potrebnog za rad i znacajne ustede

 

S stovanjem

2 misli o “Toplinske stanice – usteda”

 1. Isprika na kasnom početku obrade prijedloga inovativne ideje! Sada je predan mjerodavnom moderatoru koji će s nadležnima dogovoriti daljnje postupanje.
  Vaš “Zagreb – inovativni grad” tim.

  1. Poštovani,
   vezano za Vaš komentar i dani prijedlog točno je kao navodite da je jedan od razloga neućinkovitosti zastarjelost toplinskih stanica koje se nalaze u svakoj zgradi spojenoj na toplanu. Vezano za Vaš prijedlog obaviještavamo Vas da je Zakonom o tržištu toplinske energije (NN80/13,14/14,102/14,95/15) u članku 44. stavak 1. propisano:

   »(1) Usluga upravljanja i održavanja dijela unutarnjih instalacija od obračunskog mjernog mjesta u toplinskoj podstanici do ulaza u samostalnu uporabnu cjelinu krajnjeg kupca dužan je obavljati kupac toplinske energije.
   Obnovom toplinske stanice, balansiranjem sustava grijanja, ugradnjom “pametnih” frekventnih cirkulacijskih pumpi u svakom slučaju ostvarili bi dodatne uštede.

Odgovori