Nova kružna tramvajska linija Črnomerec – Vukovarska – Trg bana Jelačića – Črnomerec

Uvesti novu tramvajsku liniju koja kreće s Črnomerca, zatim na križanju Jukićeve/Vodnikove skreće u Savsku, nakon čega skreće u Vukovarsku. Na križanju Vukovarske i Držićeve skreće prema Autobusnom kolodvoru, s kojeg ide do Glavnog kolodvora, zatim do Trga bana Jelačića te se naposlijetku vraća na Črnomerec.
Glavni razlog ovog prijedloga jest da osobe koje putuju s Črnomerca do nekih destinacija u Vukovarskoj ili u blizini Vukovarske (npr. fakulteti – FER, FFZG, FSB, TVZ, zatim važna odredišta u Eurotoweru, FINA, Zagrebački holding…) ne moraju presjedati na Frankopanskoj ili Vodnikovoj, već da mogu koristeći samo jednu liniju doći do svog odredišta.

2 misli o “Nova kružna tramvajska linija Črnomerec – Vukovarska – Trg bana Jelačića – Črnomerec”

 1. Poštovani,

  primili smo vaš e-mail od 06.04.2017., u kojem se prezentira ideja uvođenja nove tramvajske linije, koja kreće s Črnomerca, zatim na križanju Jukićeve/Vodnikove skreće u Savsku, nakon čega skreće u Vukovarsku. Na križanju Vukovarske i Držićeve skreće prema Autobusnom kolodvoru, s kojeg ide do Glavnog kolodvora, zatim do Trga bana Jelačića te se naposlijetku vraća na Črnomerec.

  Izrada modela vođenja linija u nekom gradu je kompleksan i studiozan posao, temeljen na primjeni specifičnih metodologija. Konačna odluka vođenja i dimenzioniranja linija donosi se na rezultatima istraživanja cjelovitog brojanja i anketiranja putnika i primjene strogih kriterija, jer pogrešne odluke dugoročno imaju negativne posljedice.

  Sukladno gore navedenom, današnja mreža i vođenje tramvajskih linija u suglasju je s iskazanim željama anketiranih putnika, od kojih je ogromna većina željela putovati u ili kroz najuži centar grada. Zato su primjenom sustava dijametralnih linija, rubni dijelovi grada povezani s Trgom bana Josipa Jelačića i s Glavnim i Autobusnim kolodvorom, a primijenjen je i sustav tangencijalnih linija za povezivanje rubnih dijelova grada. Također, duljina linija i vremena putovanja su optimirani i kreću se unutar opće priznatih okvira propisanih standardom za točnost i redovitost prometovanja tramvaja.

  Obzirom na isprepletenost tramvajskih i autobusnih linija te da javni gradski prijevoz ne može uvijek osigurati izravnost putovanja za sve svoje korisnike, već su nužna i presjedanja na drugu liniju ili podsustav, smatramo kako je prometna ponuda i povezanost Črnomerca sa sadržajima u zoni Ulice Grada Vukovara vrlo dobra te da nema potrebe za otvaranjem nove tramvajske linije.

  Srdačan pozdrav!

 2. Poštovani Augustin!
  Zahvaljujemo na Vašem odličnom prijedlogu i ideji.
  Zbog njene složenosti, bit će nam potrebno neko vrijeme da je obradimo, pa Vas molimo za strpljenje.
  Zahvaljujemo unaprijed na suradnji.
  Srdačan pozdrav!

Odgovori