Bolja regulacija semafora na Zagrebačkoj i Slavonskoj aveniji

Poziv Ubrzavanje prometa istok-zapad u Gradu Zagrebu

Zagrebačka i Slavonska avenija

Slikovni rezultat za slavonska avenija

Za vrijeme prometnih gužvi na Zagrebačkoj i Slavonskoj aveniji produžiti trajanje zelenog svjetla na semaforima tako da se omogući veća protočnost vozila istok – zapad i zapad – istok. Zbog toga bi trebalo produžiti trake za skretanje ulijevo na svim semaforima gdje je to moguće.
Umjesto semafora na Zagrebačkoj aveniji na križanju s Nehajskom i Ulicom Tina Ujevića  izgraditi pothodnik ili nathodnik za pješake jer semafor služi samo za prelazak pješaka preko Zagrebačke avenije. Isto učiniti i na križanju Zagrebačke avenije s Puljskom i ulicom Srednjaci.
U konačnici koristiti postojeći video nadzor za uspostavu informacijskog sustava koji bi omogućio upravljanje semaforima u cilju povećanja protočnosti prometa  i smanjenja prometnih gužvi u realnom vremenu.

2 misli o “Bolja regulacija semafora na Zagrebačkoj i Slavonskoj aveniji”

  1. Podržavaj ideju oko ubrzanja protoka prometa istok-zapad i obrnuto. O navedenom sam već pisao gradskim vlastima, ali bez uspjeha. Prijedloge nisu niti pročitali nego su slali automatizirane odgovore.

    Predlažem da se ideja proširi po najvažnijim prometnicama na razinu cijelog grada u terminima žurnih sati (rush hour) u periodu od 7-9 ujutro i 16-18h popodne. Osim Slavonske, Zagrebačke i Ljubljanske avenije, na popis treba dodati i Aleju Bologne, Vukovarsku ulicu, Aveniju Dubronik i slične velike prometnice koje trpe najveći dio prometa.

    Također nadopunjujem prijedlog s pametnom sinkronizacijom semafora na razini cijelog grada. Tako npr. u Vukovarskoj ulici svakodnevno viđam da su 2 semafora sinkronizirana, a na 3. moram stati jer je crveno iako se pridržavam propisane brzine. U daljini vidim kako na sljedećem semaforu je upaljeno zeleno svjetlo pa se na sljedećem semaforu opet dolazi na crveno. I tako kroz cijelu ulicu. Promet se usporava bez razloga. Identična priča se može vidjeti i na Aleji Bologne.

  2. Zahvaljujemo na odličnom prijedlogu! Proslijeđeno je na mjerodavno mjesto, očekujte odgovor ovaj tjedan. O novostima ćete biti obaviješteni kroz aplikaciju e-mailom na Vašu adresu. Do tada možete dati i druge prijedloge korisnih ideja.\nSrdačno! Projektni tim “Zagreb – inovativni grad”

Odgovori