Karte s vremenskim ograničenjem

Javni prijevoz na cijelom području grada Zagreba

Uvedena je karta od 4 kune za 30 minuta trajanja putovanja u javnom prijevozu u želji da se pogoduje putnicima koji isključivo koriste jedno prijevozno sredstvo. Svi mi ostali koji smo prisiljeni mijenjati tramvajske linije ili koristimo autobus i tramvaj za nas to skoro da i ne važi zbog potpune neusklađenosti voznih redova tramvaja i autobusa. Pojedine autobusne linije kreću sa svojih početnih stanica u vremenskim razmacima i većima od 30 minuta, tako da prijelaz sa tramvaja na autobus s istom kartom nije uopće moguć.
Zbog toga je potrebno nadograditi sustav sa:

 • prijevoznom kartom koja će glasiti na udaljenost ili
 • uvesti jedinstvenu cijenu karte za cijelo područje prijevoza ili
 • omogućiti registraciju prekida trajanja putovanja (prijelaz iz jednog prijevoznog sredstva u drugo) ili
 • se potruditi da trajanje putovanja u oba smjera (A i B) bude isto, a ne da se ta vremena razlikuju i po 100%

2 misli o “Karte s vremenskim ograničenjem”

 1. Poštovani,

  ponajprije Vam zahvaljujemo na prijedlogu vezano uz novo uvedenu kartu za prijevoz u javnom gradskom prometu, u trajanju od 30 minuta, te u nastavku navodimo slijedeće.

  Zagrebački holding d.o.o.- Podružnica Zagrebački električni tramvaj, uslugu javnog gradskog prijevoza naplaćuje sukladno cijenama utvrđenim važećim Cjenicima za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na prometnim područjima gdje obavlja uslugu javnog prijevoza putnika, kao i Odredbama za njihovu primjenu.

  Sukladno Odluci o dopuni Odluke o cijenama javnog gradskog prijevoza Grada Zagreba, od 26.01.2017. godine, uz prethodnu suglasnost gradonačelnika Grada Zagreba, na području I. tarifne zone Grada Zagreba uvedene su od 01. veljače 2017. godine, nove vrste pojedinačnih i vrijednosnih karata u trajanju od 30 minuta, po cijeni od 4,00 kune.

  Navodimo nadalje, da se prilikom izmjene tarifnih pravila u naplati javnog gradskog prijevoza, uvažava načelo da građani s različitim intenzitetom koriste javni prijevoz, radi čega se nudi povećani broj modela naplate, koji svakom putniku omogućava izbor opcije koja je za njega najpovoljnija, te prilagođena njegovim potrebama za korištenje usluge prijevoza, i to pod jednakim uvjetima za sve korisnike.
  Radi navedenog putnicima je dostupno nekoliko tarifnih modela za prijevoz tramvajem, autobusom i uspinjačom, i to:
  1. karte za pojedinačnu vožnju, za korisnike koji prijevoz koriste povremeno, a mogu biti u trajanju od 90 ili 30 minuta,
  2. vremenske elektroničke višednevne karte, za korisnike koji iz poslovnih, turističkih ili bilo kojih drugih razloga uslugu koriste određeni broj dana,
  3. pretplatne mjesečne i godišnje karte, za korisnike koji redovito koriste javni gradski prijevoz, a čija je cijena na dnevnoj razini i dalje najpovoljnija cijena, obzirom da je istima omogućen neograničeni broj putovanja u dnevnom i noćnom prometu, za odabrano područje.

  Intencija uvođenja novih vrsta voznih karata u trajanju od 30 minuta, kao novog modela naplate prijevoza u I. tarifnoj zoni Grada Zagreba, bila je omogućiti korisnicima koji uslugu prijevoza koriste na kraćim relacijama, u trajanju od 30 minuta.

  Prema navedenom, uvođenje i korištenje nove pojedinačne i vrijednosne vozne karte u trajanju od 30 minuta, za plaćanje usluge javnog gradskog prijevoza na području Grada Zagreba, omogućeno je svim građanima na cijelom području Grada Zagreba.

  Slijedom svega gore navedenoga, smatramo da je uvođenje nove vozne karte, građane Grada Zagreba nikako ne stavlja u neravnopravan položaj, već da pridonosi većoj kvaliteti pružanja usluge prijevoza na području Grada Zagreba.

  S poštovanjem.

Odgovori