PRVA EKOLOŠKA TRŽNICA U GRADU – TRG DOBRE EKONOMIJE

VRBANI - trg iza bivše Name/Vemila

Udruga Vestigium djeluje u kvartu Vrbani koji na 12.000 stanovnika nemaju dom zdravlja, tržnicu, knjižnicu niti kulturni centar.
Imamo Mc Donalds, shopping centar Point, a gradi nam se i najveći casino u gradu (u bivšoj Nami Vrbani) koja je po našem mišljenju mogla biti prenamjenjena u društvenu namjenu i sve ove navedene stvari koje su građanima potrebne!
U našoj udruzi provodimo programe i projekte za poboljšanje kvalitete života u zajednici, volonterski i iz potrebe građana – građani sami volontiraju i nadomještaju neke od potreba – slobodnu razmjenu knjiga, predavanja i radionice, pa je tako kroz 6 g. postojanja nastala aktivnost EKO PLAC – koja okuplja 40 malih opgova koji uzgajaju hranu na organski način.
Podršku lokalne zajednice imamo (i šire) međutim nedostaje podrška Grada koji bi u ovom slučaju trebao samo izdati dozovolu da inače zapušteni gradski trgić iza bivše Name smijemo koristiti kao lokaciju za održavanje prve ekološke tržnice u gradu – 2x tjedno po 2h.
U vrijeme kada tržnice izumiru i veliko je nepovjerenje građana u proizvođače hrane – mi ljudima vraćamo povjerenje u hranu koju jedu i zbližavamo ih sa proizvođačima kroz druženje  i organizirane izlete na imanja – sadnju, berbu..
Na spomenutom trgiću osim ekološke tržnice održavale bi se i radionice pripovijedanja, slobodna razmjena stvari i vještina, radionice urbanog vrtlarenja i mali festivali lokalnih umjetnika koji bi na zajednicu djelovali povezujuće i nadahnjujuće.
   

2 misli o “PRVA EKOLOŠKA TRŽNICA U GRADU – TRG DOBRE EKONOMIJE”

  1. Smatram da je riječ o odličnom projektu jer u kvart bez ikakvih društvenih sadržaja donosi značajnu promjenu, koji će biti od dobrobiti svim stanovnicima ne samo Vrbana nego i šire. Mjesto druženja, kupovine i razmjene roba i usluga – dobra ideja u svakom slučaju.

Odgovori