Financiranje prevencije i sprječavanje širenja zaraznih nametnika

Zagreb

Evo u 21 stoljeću, svake godine iznova smo svjedoci širenja pojave ušiju i gnjida među predškolcima i osnovnoškolcima, a često i više puta tijekom jedne godine. Problem povratka tj. nezaustavljanja širenja nametnika među djecom jest nerijetko i nedovoljna edukacija roditelja, a time i nedovoljno bavljenje problemom rješavanja nametnika od strane roditelja. Riješiti se ušiju i gnjida je poprilično neugodan i dugotrajan proces koji zahtjeva upućenost, savjesnost i financijska sredstva. Mnogi roditelji nemaju novaca za kupiti sredstva za prevenciju kao ni ona za uklanjanje nametnika tako da su primorani isključivo ručno pokušati riješiti se istih. Ako promakne ijedan nametnik, zaraza se nastavlja širiti. Ta sredstva su poprilično skupa, a ona nešto efikasnija su naravno i skuplja. Iznosi efikasnijih se kreću od 100 kn nadalje a mogu se iskoristit tek za par tretmana. Problem je također što je pojavom ovih nametnika potrebno tretirati ostalu djecu iz kućanstva kao i nerijetko i ostale članove obitelji. To iziskuje dodatno vrijeme i novac. Smatram da bi se problem mogao rijesiti na dva načina ili kombinacijom oba. Evo prijedloga:

 1. Budući da je riječ o zaraznoj bolesti (također prema Službi za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti) sramota je (a po meni i protuzakonito) da se takova sredstva za uklanjanje istih moraju uopće kupovati te da veliki broj roditelja ne može djeci i svojoj obitelji priuštiti kupovinu potrebnih sredstava. Zato bi bilo normalno da sredstva za prevenciju i uklanjanje zaraznih nametnika idu na recept! Svjesna sam da takova odluka mora biti odobrena od strane Ministarstva zdravstva ali nadam se da naš grad može iskoračiti i pred Ministarstvom. Uostalom, ipak je riječ o našim  najmlađima, dječici kojoj je ovaj problem vrlo neugodan pri rješavanju, a posebno ako problem potraje zbog navedenih razloga.
 2. Drugi način pomoći je da Grad financira tiskanje brošura o prevenciji, sprječavanju širenja zaraze kao i načinima uklanjanja nametnika koji bi se dijelili roditeljima u vrtićima i školama na početku svake obrazovne godine. Grad bi trebao donirati vrtićima i školama potrebna sredstva za kupovinu sprejeva za prevenciju zaraze ovim nametnicima kao i električnih češljeva za uklanjanje nametnika. Nakon godinu dana medicinski radnici/stručni tim unutar navedenih ustanova mogli bi podnijeti izvještaj Gradskoj upravi o statistici uspješnosti smanjivanja ili sprječavanja ove zaraze. Sigurna sam da bi uspjeh bio vidljiv u kratkom roku tako da se problem zaraze koji se povlači već desetljećima uspješno riješi ili barem promptno dovede na najmanju razinu.

9 misli o “Financiranje prevencije i sprječavanje širenja zaraznih nametnika”

 1. Na rečenom sastanku sam u svezi ovoga predmeta zapazio jednu pojavu koja se provlači generalno kroz inovativnu djelatnost, a vezana je na regulatorni okvir. Naime, iako je iz broja prijavljenih slučajeva godišnje prijevljeno uvijek manje od 200 slučajeva ušljivosti djece u gradu Zagrebu, nitko ne problematizira taj podatak koji govori da prijavljivanje jednostavno ne štima. I to ne za 5 ili 50%, nego za 1000%! To potvrđuje i navod na sastanku o tome, da praktički u svakom vrtiću ili školi tijekom godine imamo pojavu ušljivosti.
  Generalni je problem u Hrvatskoj taj, da svi vide da prijavljivanje ne valja, a nitko ništa ne poduzima: ili ga treba učiniti ispravnim, ili ga treba ukinuti!
  U konkretnom slučaju se svi bespogovorno drže Zakona koji govori i obveznim prijavama od strane liječnika obiteljske medicine koji je utvrdio pojavu ušljivosti. Iako smo skloni reći “imamo dobre zakone, ali lošu provedbu”, ovdje to ne važi: ova zakonska odredba je tipično “kabinetska”, jer tu autor zakona nije razmišljao o činjenici da se zbog ušiju ne ide k liječniku, uostalom zbog toga se ne može dobiti niti lijek niti bolovanje za dijete! Dakle, ovo je primjer gdje oni koji se time bave – to su u ovom slučaju nadležni gradski uredi – imaju (barem građansku) obvezu pismeno upozoriti zakonodavca da je ovakva odredba zakona pogrešna i da je treba promjeniti, odnosno uskladiti s realnošću.

  1. Poštovani,
   drago mi je da sastanci idu u dobrom smjeru.
   Što se tiče djelovanja od strane doktora i prepisivanja lijeka te otvaranja bolovanja tj izoliranja djeteta dok se zaraza ne riješi dat ću Vam primjer za koji sam nedavno saznala.
   Dijete dobije uši u školi.
   Majka upravo zbog toga što nema novaca da kupi neki učinkovitiji šampon za rješavanje te zaraze, odlazi doktoru da utvrdi ušljivost u nadi da će joj dati nešto na recept.
   Doktor utvrdi ušljivost međutim doktor kaže da nema lijeka na recept nego neka kupi neki dobar šampon u ljekarni.I naravno bolovanje ne dolazi u obzir.
   Eto to vam je slučaj.Ne znam da li je istina da ne postoji baš ništa što bi išlo na recept ali ponavljam kao i na početku, radi se o zaraznoj bolesti koja se brzo širi a koja je tako klasificirana i od medicinske struke.
   Zato mi je nevjerojatno da se takovi ljiekovi moraju kupovati.
   Zvuči mi čak protuustavno (Ustav RH čl 59, 63 i 70 a povezano sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti -čl 3. te Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti čl. 3 -gdje se ušljivost glave prepoznaje kao zarazna bolest te se donose mjere postupanja i brige o ozdravljenju- ostali članci Zakona ).
   Mislim da se tema mora dići na višu razinu dakle i iznad grada jer to je problem unutar cijele RH a time Ministarstva zdravlja ali bila bih presretna da naš grad bude prvi kao primjer drugima u prepoznavanju problema te rješavanju istog.

   S poštovanjem,

   Lucija Lazzari

 2. Dana 6.6.2017. je s ovim prijedlogom kao jednom točkom dnevnoga reda održan vrlo konstruktivan zajednički sastanak GU za zdravstvo i GU za obrazovanje. Nadležni će pripremiti prijedloge zaključaka kao podlogu za donošenje odluke za uspostavu jednog ili više projekata na osnovi ove inovativne ideje, koja je kao jedna od 12 najbolje ocijenjenih predložena g. gradonačelniku u uži izbor za najbolju ideju mjeseca travnja 2017.
  Osobno bih želio dodati razradu jedne od mogućih aktivnosti – dijeljenje besplatnih šampona protiv ušiju u vrtićima grada Zagreba. Naime, ta odlična ideja može doprinijeti i poboljšanju kvalitete prijavljivanja slučajeva ušljivosti: šamponi se dijele kad se slučajevi ustanove i potvrde od strane vrtića ili roditelja, osobno na dijete, uz potpis roditelja. Time se automatski dobiva kvalitetnija prijava, budući da roditelji imaju interes preuzeti besplatni (ili drastično sufinancirani?) šampon. Pri tome Grad Zagreb treba (su)financirati one proizvode koji imaju dokazano najbolji omjer cijene i učinkovitosti, ili pak sufinancirati u postotku šampon po izboru roditelja.
  Ovdje najskuplji, navodno i najbolji preparat, cijena nije mala, ali uz recimo 75% sufinanciranja je prihvatljiva: http://www.drogerija.hr/liceguard-sampon-protiv-gnjida-cesalj-proizvod-112/
  Predlažem da nadležni razmotre ovu aktivnost i uključe je u svoje preporuke ako je smatraju stručno ispravnom i provedivom.

 3. Poštovana gospođo Lazzari,

  najprije, ljubazno zahvaljujemo na Vašem cijenjenom prijedlogu naslovljenom „Financiranje prevencije i sprječavanje širenja zaraznih nametnika“ te u nastavku dostavljam mišljenje koje su izradile Služba za školsku i adolescentnu medicinu i Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a koje u cijelosti prenosimo u nastavku ovog odgovora, te mišljenje i preporuku Gradskog ureda za zdravstvo.

  Postupak kod pojave ušljivosti u školi

  Po primitku obavijesti učiteljice ili stručne službe, obnavljaju se (ili daju) upute o postupku uz dodatne letke odnosno edukativne materijale. Obavještavaju se roditelji o poduzimanju preventivnih mjera (šamponiranje kose, odstranjivanje gnjida). Letci s podatcima o nametniku i postupku koji je potrebno provesti dostupni su i na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (http://www.stampar.hr/sites/default/files/sluzbe/docs/2015/sprijecimo-usljivost-web.pdf) i u tiskanom obliku. Podnosi se prijava lokalnoj epidemiološkoj službi.

  Učiteljice odnosno nastavno osoblje su uglavnom već iskusni u tim situacijama i prenose roditeljima:
  • informaciju o pojavi ušljivosti i načinu kako se prenose;
  • upute o potrebi pranja kose posebnim šamponom te redovito svakodnevno odstranjivanje gnjida;
  • potrebu pranja posteljine i stvari s kojima je zaraženo dijete moglo biti u kontaktu (na visokim temperaturama);
  • pregledavanje svih ukućana i podvrgavanje istom postupku istodobno.

  Nakon nekoliko dana (koji su potrebni da bi se iz gnjida razvile zrele jedinke) medicinska sestra iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu (ili zdravstveni djelatnik iz Službe za epidemiologiju) obavlja kontrolni pregled u razredu. Ukoliko još ima djece kod kojih se nametnici ili gnjide nađu u vlasištu, preporuča se nepohađanje škole i kontrolni pregled.

  Učitelj dobiva popis djece koja imaju uši. Djeca ne ide u školu dok liječnik ne da potvrdu da su uspješno proveli postupak.

  Iako se roditelji uglavnom pridržavaju uputa o pranju kose, nerijetko nisu strpljivi pri odstranjivanju gnjida, kao i pregledavanju ostalih članova domaćinstva i provedbi uputa o higijenskim postupcima.

  Zbog toga se ušljivost opetovano pojavljuje u nekim sredinama.

  Prijavljeni slučajevi ušljivosti po godinama
  (Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“)

  7-9 godina 10-14 godina 15-19 godina UKUPNO
  2006. 28 29 1 58
  2007. 26 17 3 46
  2008. 28 22 2 52
  2009. 10 16 1 27
  2010. 29 26 4 59
  2011. 12 3 1 16
  2012. 53 16 3 72
  2013. 130 29 5 164
  2014. 150 34 9 193
  2015. 125 22 7 154
  2016. 106 66 6 178

  Prema pristiglim prijavama u epidemiološku službu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (prijavu je prema Zakonu dužan ispuniti svaki zdravstveni djelatnik koji utvrdi ušljivost) u prethodnih deset godina razvidno je da se slučajevi ušljivosti pojavljuju kontinuirano. Pretpostavka da se ne prijavljuju svi slučajevi ostavlja mjesta sumnji da je proširenost daleko veća, ali i spoznaju da je percepcija ozbiljnosti ponekad veća od samog problema.

  Valja napomenuti da na tržištu postoje različiti proizvodi za suzbijanje uši od kojih se najčešće koriste šamponi. Premda ni jedan od tih proizvoda ne ubija gnjide – jaja uši, u uputama za korištenje proizvoda često se navodi da proizvod ubija i gnjide i uši, što roditeljima ulijeva povjerenje da se problem ušljivosti može riješiti samo jednim pranjem kose. Također uz roditelje nužna je i dobra suradnja zdravstvenih voditelja, učitelja i pedagoga, liječnika školske medicine i epidemiologa. Naime, ukoliko prilikom preporuka provođenja mjera netko ne provede mjere za rješavanje problema ušljivosti, problem će se i nadalje pojavljivati (djeca su u vrlo bliskom kontaktu glavama, izmjenjuju ukosnice i gumice za kosu, u zimsko doba razmjenjuju kape i dr.).

  Kako je za eradikaciju u kolektivu potreban tretman posebnim šamponima (koji se uglavnom plaćaju), podržavamo ideju da Grad Zagreb omogući dobivanje tih sredstava besplatno.

  Naravno trebalo bi utvrditi protokol kako bi se izbjegla zlouporaba i ne može se očekivati izravan učinak te mjere na proširenost ušljivost, ali bi svakako bio znak da se ušljivost smatra javnozdravstvenim izazovom koji zavrjeđuje pozornost.

  Služba za školsku i adolescentnu medicinu
  Služba za epidemiologiju

  Ukoliko uzmemo u obzir broj prijavljenih slučajeva ušljivosti u zadnje 4 godine, a koji se približava brojci od 200 slučajeva godišnje, te činjenici da se u stvarnosti prijavi tek dio slučajeva, u Gradu Zagrebu za očekivati je pojavu prosječno do 400 slučajeva godišnje. Posebni šamponi u prosjeku koštaju od 80,00 do 140,00 HRK, srednja vrijednost iznosi 110,00 HRK. Ako bi godišnje 400 djece trebalo poseban šampon po srednjoj cijeni od 110,00 HRK, ukupna sredstva iznose 44.000,00 HRK, s mogućnošću dobivanja rabata na količinu što bi smanjilo procijenjena potrebna financijska sredstva. Smatramo da bi se ulaganjem navedenih sredstava u ostvarenje ideje gospođe Lazzari, a koja u navedenom iznosu ne bi trebala predstavljati značajno opterećenje proračunu Grada Zagreba, pokazalo da Grad Zagreb na ozbiljan, ali i jednostavan i učinkovit način želi rješenje ovog problema unutar školske populacije.

  Također, na taj način pomoglo bi se obiteljima slabijeg imovinskog stanja u učinkovitom rješavanju ovog javnozdravstvenog problema koji sa sobom nosi neugodnu društvenu stigmu.

  U praksi bi ostvarenje ideje gospođe Lazzari, uz ostvarenje primarnog cilja, moglo rezultirati iznimnim povećanjem točnosti epidemioloških podataka o pojavi ušljivosti s obzirom da će roditelji i učitelji/stručne službe u puno većem postotku prijavljivati slučajeve zaraze potaknuti upravo besplatnim sredstvima za uklanjanje uši i gnjida. Visok postotak prijave zaraza također bi omogućio bolju procjenu sredstava potrebnih prilikom izrade financijskih planova Grada Zagreba u narednom proračunskom razdoblju.

  Gradski ured za zdravstvo slaže se s preporukom Službe za školsku i adolescentnu medicinu i Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te podupire ideju gospođe Lucije Lazzari naslovljenu „Financiranje prevencije i sprječavanje širenja zaraznih nametnika“.

  S poštovanjem,

  Hrvoje Beclin
  Gradski ured za zdravstvo

  1. Poštovani,
   zahvaljujem na odgovoru i ozbiljnom pristupu.
   Vidim da imate dobro razrađen plan provedbe bavljenja ovim problemom.
   Morat ću vas malo razočarati i reći kako ti brojevi prijavljenih slučajeva su daleko od stvarne situacije.
   Takodjer kao majka troje djece (dvoje osnovnoškolaca i jedne bebe) moram reći da od svih stvari koje ste nabrojali se praksi provodi samo prvi korak tj da uciteljica pri prvom sljedećem roditeljskom kaže da imamo ili smo imali problem zaraze ušiju ali to je ono što i mi roditelji već znamo.Tu sve staje.I tako svake godine i to nekad i po nekoliko puta.
   Još moram nadodati kako zaražena djeca nikako ne ostaju kući već pohađaju nastavu a roditelji idu na posao jer ne mogu ostati kući sa djecom i otvoriti bolovanje na takovu dijagnozu.Ili mogu?To ćete mi vi bolje znati reći.
   Broj od 400 prijavljenih slučajeva je apsolutno neispravan!
   Dobro ste uočili da bi se ovim projektom napokon počeli približavati istini tj pravom broju zaraženih.
   Moguće je da kolektivi ne prijavljuju slučajeve i zbog onog osjećaja “sramote”, tj nesposobnosti rješavanja nametnika.

   Vratimo se rješenju problema.
   Dakle, u svemu treba prvo djelovati preventivno tako da rješenje još uvijek vidim u praćenju 3 moja predložena koraka;
   1. Na početku godine -obavezna podjela letaka(to će roditelje podsjetiti na svakogodišnji problem i iznova ih podsjetiti na korake djelovanja)
   2. Opremanje obrazovno-odgojnih institucija sa sprejevima za preventivno djelovanje kako bi se pri prvom uočenom slučaju zaštitilo ostalu djecu jer do saziva roditeljskog na kojem nam obznane ono što već svi znaju prođe puno vremena i do tad je cijeli razred već zaražen.
   3. Opremanje obrazovno-odgojnih institucija sa električnim češljevima kako bi kod uočene djece odmah smanjili broj nametnika te obavijestili roditelje za promptnim djelovanjem

   Dodajem i četvrti korak- pomoć siromašnim obiteljima u kupovini potrebnih šampona.

   Još jednom zahvaljujem na odgovoru i iskreno se nadam da ćete moje ideje uvažiti te da će prvi rezultati pokazati prvo istinite brojke a zatim i smanjenje zaraze.

   Srdačan pozdrav,

   Lucija Lazzari

   1. Poštovana gđo. Lazzari,
    Zaključkom s kraja teksta Gradskog ureda za zdravstvo se u ovoj fazi Vaš prijedlog inovativne ideje može smatrati prihvaćenim i kao takav će ući u daljnju proceduru kao jedna od najbolje ocijenjenih (korigirano 4,38) predloženih inovativnih ideja. Također će biti uzeti u obzir i dodatni prijedlozi koje ste u međuvremenu dali.
    Čestitam!
    Tim “Zagreb – inovativni grad”

 4. Poštovana gospođo Lazzari,
  zahvaljujemo na Vašem prijedlogu u vezi s prevencijom i širenjem zaraznih nametnika. Kroz sustav “Zagreb – inovativni grad” možete dalje pratiti i sudjelovati u obradi Vašega prijedloga koji je proslijeđen Gradskom uredu za zdravstvo.
  S poštovanjem
  Vaš “Zagreb – inovativni grad” tim.

  1. Poštovani,
   zahvaljujem na odgovoru.
   Došlo je do greške unutar naslova.
   Molila bih vas da ispravite naslov te umjesto “Financiranje prevencije i širenja zaraznih nametnika” napišete “Financiranje prevencije i sprječavanje širenja zaraznih nametnika”.
   Unaprijed zahvaljujem,
   Lucija Lazzari

Odgovori