Gradske čitaonice na otvorenom

Zagreb, Hrvatska

Većinu sam života provela u stanu bez dvorišta u strogom centru Zagreba. Dok sam studirala, u proljetnim mi je, ljetnim i ranim jesenskim danima omiljeno mjesto za učenje bio obližnji Botanički vrt. Iako je na početku sve izgledalo idilično, s vremenom sam shvatila da ipak postoje određeni problemčići. Šetači često nisu shvaćali da ja sjedim na klupi sama i čitam zato što sutradan imam ispit, mnogi su mislili da čekam baš njih kako bismo komentirali meteorološku i ekonomsku situaciju u Hrvatskoj. Sljedeći problem s kojim sam se susretala bio je tehničke naravi. Laptop, koji mi je bio potreban za učenje i prevođenje, nije mogao izdržati više od dva i pol sata bez struje, što znači da je i moj boravak u Botaničkom vrtu bio poprilično ograničen. Osim toga, u vrtu nije bilo interneta, a bez Googlea je danas nemoguće završiti faks. Konačno, sa sobom sam uvijek morala tegliti debeli fascikl koji mi je služio kao mali stol na koljenima. Jako sam voljela učiti u Botaničkom, ali svaki sam put maštala o gradskim čitaonicama na otvorenom. Jedna bi od njih svakako mogla biti upravo u dijelu Botaničkog vrta, druga možda na Tuškancu, treća na Ribnjaku, četvrta na Cmroku, peta na Bundeku… Čitaonice bi od ostatka parka bile odvojene živicom, bile bi opremljene vodonepropusnim stolcima i stolicama te utičnicama za struju, a imale bi i internet, možda i aparat s kavom i čokoladicama. Bile bi to male gradske oaze za rad na otvorenom tijekom toplih i vedrih dana. 🙂

Aplikacija pet.Mreža znanja.Hr

Hrvatska i šire

Hrvati imaju puno teorijskog i prakričnog znanja.Postoje ljudi koji žele prenijeti ta znanja na druge a zbog općeg dobra.Evropska mreža mentora u hrvatski začeci stvaranja domaće mreže su prespori.Predlaže se da Poglavarstvo Komora i Vlada naprave cijelovit pregled mogućih mentora kako bi isti mogli djelovati na terenu.Npr.u suradnji sa zavodima za zapošljavanje te potrebema lokalnih poduzetnika.

Aplikacija kojom državne službe lociraju građane koje traže

Zagreb .Hrvatska

Sud i ostale službe ne mogu naći Peru.Ali on je baš jučer bio u ambulanti. Poslije je podigao lijekove. Zatim je u banci napravio transakciju. Poslije je napunio pokaz. Pero stanuje u blizini suda i policije.Odselio se od supruge na njoj nepoznatu adresu.Pero je podstanar. Nije prijavljen. Pero ima OIB……

Brza brzina

Zagreb.Hrvatska.Svijet.

!Mali vrtlari sada muku muče.Trebaju mobilno sklopivo sjenilo.Gradovi trebaju montažna sjenila na mjestima skupljanja.Stajališta.Sa klima uređajima na solarni pogon.Sa sjedalicama koje se mogu demontirati……

Aplikacija dva – dobrodošlica za inozemne turiste

Hrvatska

Turisti u Hrvatsku ulaze sa raznih strana.Prelaskom granice otvara se aplikacija sa pozdravom dobrodošlice predsjednice.Zatim se otvaraju sva zanimljiva mjesta u krugu npr.30 km.Video prikaz mjesta sa svim važnim informacija te događanjima u slijedećih sedam dana i tokom godine.Uputsva za ulazak u grad.Sljedeći klik otvara mjesta unutar 60 km.itd….Duži boravak u mjestu gostu donosi povelju grada i zahvalu gradonačelnika te lokalni poklon.Boravak od više puta gostu donosi određeni popust.Na svim odmorištima trebaju biti veliki video zidovi sa županijskim kontinentalnim sadržajima.

Javno mjesto za roštiljanje u svakom kvartu

Grad Zagreb

Poštovani,

zbog velike potražnje mjesta za roštiljanje na Bundeku i Jarunu predlažem izgradnju montažnih objekata za roštiljanje u svakom kvartu. Većina stanovnika nema sreću da ima neku vikendicu ili mjesto na kojem bi se mogao zapaliti roštilj. Izgradnja istih objekata uvelike bi pridonijela kvaliteti života u Zagrebu.

Kućice bi izrađivao Zrinjevac od otpadnog drveća a Čistoća bi imala zadatak da svakodnevno čisti i održava iste.

Zagreb -centar znanja i informacija

Zagreb

Naši poslodavci nemaju znanja a niti financijskih mogućnosti proučavanja stranih tržiša i mogućih izlazaka na njih.Zato se predlaže da Poglavarstvo,Hrg,Hup,Mvp i Ekonomski institut osnuju Marketing- informacijski centar.Tu bi se sakupljale sve važne informacije o stranim tržištima i svjetskim trendovima.Te tako pomagalo izvoznicima.

nova autobusna linija

Zagreb zapad

Poštovani,

Molim da razmotrite bolje povezivanje zapadnog dijela Zagreba u smjeru sjever jug. Primjera radi, za doći iz Gajnica na Jarunsko jezero treba mijenjati tri autobusa ili dva autobusa i tramvaj ili autobus i dva tramvaja i utrošiti barem sat vremena – a radi se svega o 6-7 kilometara udaljenosti! Djeca s jarunskog područja koja idu u gimnaziju na Malešnici slično se muče s nepostojanjem dobre veze javnog prijevoza.

Linija koja bi iz Gajnica (ili iz Podsuseda) preko Malešnice, Španskog i Prečkog došla do Jaruna bolje bi prometno povezala  gimnaziju Lucijana Vranjanina,  Sporski centar Jarun i općenito stanovnike ovih kvartova.