Hendrixov most – nazovimo most onako kako ga svi zovemo

Novi Zagreb - Kajzerica

Zeleni željeznički most, popularni Hendrix  je u potpunosti uređen, postavlja se na njega i rasvjeta koja će ga još više istaknuti među svim zagrebačkim mostovima.
Neodgovorni sugrađani su ga nakon nedavnog bojanja opet devastirali ružnim grafitima i natpisima, i to je ovih dana sanirano i most je opet lijep i zelen.
Natpis Hendrix  se na njegovu središnjem dijelu uz simpatije većine Zagrepčana nalazio godinama, nakon nedavnog uređenja i farbanje ponovo je gotovo identičan napisan na istom mjestu i nitko na njega nije imao primjedbi iako se tu pojavio nelegalno. Nažalost uskoro su se pojavili novi ružni grafiti pa je sve ponovo obojano.
Predlažem da se most službeno preimenuje u Hendrix ili Hendrixov most i da se udruženju grafitera dopusti da uz prigodni program napišu Hendrix na starom poznatom mjestu i da se na taj način pošalje poruka svim ostalim “grafiterima” da više nikad ne devastiraju ovaj popularni most.
Naziv Hendrix je ustao u urbane pore Zagreba, generacije rođene 80 – tih i 90 – tih i ne poznaju ovaj most nikako drugačije nego kao Hendrixov. Sada potpuno uređen, uskoro i osvjetljen sigurni smo da bi uz isticanje naziva Hendrix postao i značajna turistička atrakcija našeg grada.
Molio bi ako je moguće da posložite ovaj tekst i da ga u moje ime objavite na stranici jer sam izgubio lozinku.
Unaprijed hvala i hvala sto ste građanima omogućili da iznesu svoje ideje.

ime(na) za uspinjaču

kultura

Bogatu ponudu zagrebačkog turističkog proizvoda mogli bismo dodatno proširiti imenovanjem kabina zagrebačke uspinjače umjesto postojećih brojčanih oznaka 1 i 2. Imena bi mogli odrediti glasanjem putem postojećih društvenih mreža, uz prvobitne prijedloge koje bi odredili zagrebački kroničari, povjesničari ili slične mjerodavne osobe vodeći se pritom značajem ili popularnošću predloženih osoba među zagrepčanima kroz povijest. U prijedloge imena osim znamenitih i zaslužnih zagrepčana (Klein, Šenoa, Kamauf, Holjevac, Duh, Dražan Jerković, Relja Bašić i mnogi drugi) mogu se uvrstiti i likovi iz brojnih romana zagrebačke tematike (Dora i Pavle, Siniša i Nera i slično), ili bilo koja druga povijesna, kulturna, sportska imena ili nazivi koji u bitnome simboliziraju sam Zagreb (Kaptol i Grič npr.). Smatram da bi se navedeno moglo ostvariti uz minimalne financijske zahvate na samoj uspinjači koja bi se u samom vizualnom identitetu možda mogla malo ”postarati” odnosno istovremeno urediti da dobije izgled koji bi se uklapao u ”starinsku” vizuru Tomićeve i Kule Lotrščak. To naravno prepustimo stručnjacima.

 

“Tribute to” Relja Bašić – Spomenik Fuliru na Gornjem Gradu

Gornji Grad / Demetrova, Mletačka, Basaričekova

Napustio nas je možda i najveći zagrebački glumac Relja Bašić kojeg pamtimo po mnogim velikim ulogama ali najviše po ulozi Fulira u legendarnom filmu Tko pjeva zlo ne misli.

Tim povodom predlažem da se u sjevernom dijelu Gornjeg Grada na potezu od Prirodoslovnog muzeja do Muzeja Grada Zagreba postavi spomenik Fuliru te se ujedno na taj način oda počast i velikom glumcu Relji Bašiću koji ga je maestralno utjelovio.

Spomenik bi trebalo mudro i kvalitetno osmisliti i izraditi kako bi osim “tribute” Relji Bašiću i kulturne vrijednosti postao i turistička atrakcija – još jedan razlog dolaska turista u Zagreb.

Na primjer u Makarskoj se nalazi spomenik “Dalmošu Galebu” koji zavodi turistkinje, taj spomenik je u vrlo kratkom vremenu postao možda i najveća turistička atrakcija u Makarskoj, tako nešto zamišljam i sa zagrebačkim zavodnikom Fulirom, no to je posao za stručnjake.