Biciklistički promet u gradu Zagrebu (FUPOL pilot projekt iz 2015)

Poziv FUPOL: novi alat za osluškivanje mišljenja građana

http://zagreb-fupol.blogspot.hr/p/blog-page.html :

Grad Zagreb kontinuirano provodi i potiče mjere unapređenja biciklističkog prometa. Povećanjem učešća biciklističkog, a smanjivanjem motornog prometa ograničit ćemo izvore zagađenja okoliša i općenito zdravijeg života u našem Gradu.

Najviše se u tom pogledu postiglo izgradnjom i obnovom biciklističkih traka i staza, postavljanjem biciklističkih parkirališta na javnom prostoru, te uvođenjem javnih gradskih bicikala.

Daljnji koraci u smislu unapređenja biciklističkog prometa planiraju se u obliku širenja mreže biciklističkih staza i traka kroz uređenje novih koridora biciklističkog prometa.

Kakve su Vaše potrebe što se tiče infrastrukture, te koje dionice smatrate neophodnim za uređenje?


Želimo čuti Vaše mišljenje, savjet, kritiku i prijedlog!
Doprinesite i Vi kvaliteti gradskih projekata koji će unaprijediti biciklistički promet u Gradu!

Promet kod OŠ Otona Ivekovića

Poziv Nogostup u svaku ulicu

Pasančeva ulica

S obzirom da je Pasančeva ulica slijepa ulica i da se stvaraju veliki problemi kod mimoilaženja vozila zbog parkiranih vozila s jedne strane i dovođenje u opasnosti djece koja idu u OŠ Otona Ivekovića molio bih vas da razmotrite neke od slijedećih mogućnosti:

    • zabrana parkiranja vozila zbog lakšeg mimoilaženja vozila (parkirana vozila su u vlasništvu stanara te ulice a koji imaju mogućnost parkiranja u svojim dvorištima)
    • uvođenje jednosmjerne ulice u periodu od 7-9 sati ujutro i 15-17 sati poslijepodne a ostatak dana ostanak slijepe ulice.

Isti problem se javlja i u okolnim ulicama kojima djeca dolaze do škole a gdje vozila redovito parkiraju na nogostupu ili samim zavojima pa su djeca u velikoj opasnosti. Najbolje se vidi problem u jutarnjim satima kada djeca dolaze u školu.

Dumovec – jug – igralište

Dumovec jug (Sesvete)

Dragi Milane,

Još prije par godina na sličnom “pilot projektu” tražio izgradnju igrališta u naselju Dumovec jug

http://zagreb-fupol.blogspot.hr/p/sportski-i-rekreativni-objekti.html

Pa smo te onda i zvali u Dumovec da na svoje oči vidiš

http://web.zagreb.hr/Sjednice/2013/SkupstinaZapisi_2013.nsf/0/CC26CC463F59963AC1257F7A00272F16/$FILE/DDCA.pdf

Pa sam i novinare zvao da oni objektivno vide

Milane, kad ćeš u Dumovec doći?

Pozdrav

Josip

Serbus JabukaTV

“Sigurna djeca” – mreža socijalnih medija koja smanjuje broj nesreća

Mjesta gdje borave djeca

Velik broj djece se ozlijedi u nezgodama koje su se dale izbjeći. Neki od takvih slučajeva završe invaliditetom ili čak smrtnim ishodom. U bitnome, roditelji i drugi koji se brinu o djeci javljaju opasna mjesta i događaje, koji onda služe drugima za izbjegavanje rizika, a mjerodavnima za provedbu mjera povećanja sigurnosti. Na primjer, nogometni gol koji nije bio učvršćen i kod pada je ubio dječaka!

OVDJE pogledajte model funkcioniranja mreže i detaljna pojašnjenja projekta.

Kad bi Grad Zagreb izfinancirao izradu profesionalnog rješenja za ovu mrežu i dao odgovarajuću logističku potporu, manje bi djece u gradu Zagrebu stradalo, a zdravstvenom i socijalnom sustavu bi se uštedjela značajna sredstva.

Muzej za djecu

Neki gradski objekt koji nije u funkciji

Po uzoru na neke europske gradove prijedlog je napraviti muzej za djecu iz raznih područja prirodnih, tehničkih, humanističkih i drugih znanosti. Cilj bi bio približiti djeci znanost na njima privlačan i zanimljiv način uz mogućnost da sami isprobavaju, istražuju i sudjeluju. takav muzej bi se lijepo uklopio i u turističku ponudu grada.

Financiranje prevencije i sprječavanje širenja zaraznih nametnika

Zagreb

Evo u 21 stoljeću, svake godine iznova smo svjedoci širenja pojave ušiju i gnjida među predškolcima i osnovnoškolcima, a često i više puta tijekom jedne godine. Problem povratka tj. nezaustavljanja širenja nametnika među djecom jest nerijetko i nedovoljna edukacija roditelja, a time i nedovoljno bavljenje problemom rješavanja nametnika od strane roditelja. Riješiti se ušiju i gnjida je poprilično neugodan i dugotrajan proces koji zahtjeva upućenost, savjesnost i financijska sredstva. Mnogi roditelji nemaju novaca za kupiti sredstva za prevenciju kao ni ona za uklanjanje nametnika tako da su primorani isključivo ručno pokušati riješiti se istih. Ako promakne ijedan nametnik, zaraza se nastavlja širiti. Ta sredstva su poprilično skupa, a ona nešto efikasnija su naravno i skuplja. Iznosi efikasnijih se kreću od 100 kn nadalje a mogu se iskoristit tek za par tretmana. Problem je također što je pojavom ovih nametnika potrebno tretirati ostalu djecu iz kućanstva kao i nerijetko i ostale članove obitelji. To iziskuje dodatno vrijeme i novac. Smatram da bi se problem mogao rijesiti na dva načina ili kombinacijom oba. Evo prijedloga:

  1. Budući da je riječ o zaraznoj bolesti (također prema Službi za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti) sramota je (a po meni i protuzakonito) da se takova sredstva za uklanjanje istih moraju uopće kupovati te da veliki broj roditelja ne može djeci i svojoj obitelji priuštiti kupovinu potrebnih sredstava. Zato bi bilo normalno da sredstva za prevenciju i uklanjanje zaraznih nametnika idu na recept! Svjesna sam da takova odluka mora biti odobrena od strane Ministarstva zdravstva ali nadam se da naš grad može iskoračiti i pred Ministarstvom. Uostalom, ipak je riječ o našim  najmlađima, dječici kojoj je ovaj problem vrlo neugodan pri rješavanju, a posebno ako problem potraje zbog navedenih razloga.
  2. Drugi način pomoći je da Grad financira tiskanje brošura o prevenciji, sprječavanju širenja zaraze kao i načinima uklanjanja nametnika koji bi se dijelili roditeljima u vrtićima i školama na početku svake obrazovne godine. Grad bi trebao donirati vrtićima i školama potrebna sredstva za kupovinu sprejeva za prevenciju zaraze ovim nametnicima kao i električnih češljeva za uklanjanje nametnika. Nakon godinu dana medicinski radnici/stručni tim unutar navedenih ustanova mogli bi podnijeti izvještaj Gradskoj upravi o statistici uspješnosti smanjivanja ili sprječavanja ove zaraze. Sigurna sam da bi uspjeh bio vidljiv u kratkom roku tako da se problem zaraze koji se povlači već desetljećima uspješno riješi ili barem promptno dovede na najmanju razinu.

Mladi volonteri za digitalno opismenjavanje seniora

Poziv Digitalna transformacija (DX) u Gradu Zagrebu

U knjižnicama, domovima umirovljenika, školama, kvartovskim uredima, gradskim institucijama,  …- organizirati informatičku edukaciju za seniore. Nju bi davali volonteri srednjoškolci, studenti i nezaposleni. Može biti i određenih manjih poticaja u naturi i novčanih, Grad Zagreb daje infrastrukturu, te metodičku edukaciju volonterima.

Uniforme u osnovnim školama

Zagreb

Postoji nekoliko razloga zašto je odavno trebalo uvesti uniforme u školama:

1) U Hrvatskoj se bogatstvo bezobrazno promovira

2) U Hrvatskoj većina ljudi jedva veže kraj s krajem

3) U Hrvatskoj je hipokrizija enormna – djeca traže od roditelja ono što im ne mogu priuštiti

4) Kute mogu raditi domaća poduzeća umjesto skupog uvoza

5) Ne treba učiti djecu da je skupa odjeća važna

6) Pristojno oblačenje je element građanskog odgoja

7) Identifikacija s pozitivnom skupinom, poželjno za timski rad koji nam nedostaje