Zelene površine

Grad Zagreb

Prilikom uređivanja zelenih površina bilo bi dobro kada bi staze za pješake određivali sami građani. Ima mnogo primjera po gradu gdje je asfaltirana staza, a građani su formirali svoju stazu, koja u većini slučajeva ima više smisla. Međutim kada je ružno vrijeme tu je obično blato i stvaraju se lokve tako da bi bilo dobro da se te novonastale staze urede. Jedan od takvih primjera je okretište tramvaja na Borongaju.

Črnomerec potok-uređenje/zatvaranja

ulica Črnomerec-te dio iza ulice Črnomerec potok

Pričalo se, obećavalo se ali i dalje ništa. Potok, ali rekao bih da je više kanal, zbog svojeg izgleda i uređenosti je ružno pače kvarta Črnomerec posebno od raskrižja pa prema cesti koja vodi prema bolnici Sveti Duh. Govorilo se da će se isti zatvoriti ali se ništa nije pokrenulo. Također, na kraju ulice “Črnomerec potok”,  ima jedna jako lijepa šetnica gdje je stvarno divno šetati,voziti bicikli… posebno u ovo doba godine. Ali opet ali..sve je divno dok se ne dođe do područja gdje morate gaziti po kanalizaciji koja direktno ide po stazi. Pa je li to normalno za 21. stoljeće?! Mislim da nije pa bih molio da se “zeleni grad” drži osnovnih postulata higijene te se kanalizacija odvodi u kanalizaciju a ne po stazi koja služi za rekreaciju djece,starih i mladih. Ovo nije velika investicija a zasigurno će obradovati mnoge žitelje ne samo kvarta Črnomerec nego i ostalih koji se kreću ovuda… Hvala unaprijed

Grad prijatelj pčela

Cijeli grad

Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji.  To je jedini kukac – životinja koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Posljednjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati zabrinjavajućom brzinom.

Smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do toga da prirodna i neprerađena hrana postane slabo dostupna, povećanih cijena mnogih biljaka, povrća i voća.

Grad Zagreb kao inovativan, moderan i progresivan grad može dati svoj doprinos očuvanju populacije pčela, a ujedno i otvoriti mjesta za zapošljavanje putem javnih radova.

To se može ostvariti na više načina: stvoriti za pčele friendly okruženje, u parkovima, javnim površinama, kraj i između cesta, na većini iskoristivih zelenih površina, poticati građane od svojih vrtova/dvorišta naprave polinacijske vrtove. Grad bi mogao odrediti i livadu koja na koju bi se zasadilo cvijeće koje daje pelud i nektar za pčele.  Moguća je i suradnja sa školama, a grad može biti primjer i uzor drugim gradovima.

 

Putem javnih radova mogu se zaposliti radnici za pripremu i održavanje navedenih površina.

Zrinjevac za ljude i pse

Zagreb-Zrinjevac

Park Zrinjevac ima 4 odvojene livade. Sada su sve dozvoljene za pse, pa je zbog nesavjesnih vlasnika pasa teško proći livadom i ne ugaziti u drek. Na livadama se igra puno djece, a i Zagrepčanima i turistima služe kao mjesto za predah i uživanje na suncu, pa bi bilo zgodno kada bi neka od livada (npr. sjeverozapadna)  bila rezervirana isključivo za ljude.