Akcija “uradi sam”

Zagreb i šire....

Građani moraju biti informirani i educirani a zatim aktivni u kreiranju života u svojoj mikro -sredini.Npr : građani Gornjeg Vrapča žive na zanimljivoj lokaciji koja omogućava niz poslovnih aktivnosti.Živopisni potočić u kojemu ima ribica ,pataka i čaplji,te okoliš potoka daje mogućnost stvaranja odmorišta.Uz potok se mogu staviti kućice za degustaciju lokalnih delicija.U potoku mogu živjeti i zagrebačke pastrve.Uz sam potok ima prostora za uzgoj cvijeća. Mala, lijepa crkva sv. Barbare daje poseban ugođaj za vjenčanja.Kalvarija pored, daje mogućnost svakodnevne molitve za boljitak svih zagrepčana….Uz rubove sljemenske šume ima prostora za uzgoj bobičastog voća.Postoje neobrađeni stari gruntovi koji se mogu koristiti za uzgoj eko povrća.Streljana se može urediti u višenamjenski prostor…..Pored je moguće sa lakoćom napraviti sanjkalište.Uz rubove šume se može uzgajati ograničen broj koza i magaraca za uzgoj mlijeka ,za lokalni vrtić i školu,te pokaznu nastavu.Postoji mlin koji može biti u funkciji.Sav prostor se može povezati sa sljemenskim cestama u biciklističku zonu.Da,u blizini postoji šuma Grmoščica koja je poseban neiskorišteni rekreacijski dragulj u zapadnom dijelu grada,odmah uz naselje Vrapče.U naselju postoji puno građana čiji su preci živjeli na tome području još u davnoj prošlosti grada i njeguju tradiciju.U školi se može napraviti školska zadruga sa kooperantima iz okolice.Sve se može povezati sa lokalnim LAG-om i sredstvima eu. Dakle, građani svake lokalne zajednice moraju biti aktivni u prepoznavanju gospodarskih potencijala svoje sredine.Građani u Zagrebačkoj županiji i prigradskim zonama Zagreba mogu doprinjeti smanjenju uvoza voća i povrća.Mogu poboljšati turističku ponudu grada.Građani moraju osvijestiti svoje mogućnosti i prava glede korištenja javnoga novca.

Širenje….

Zagreb,Zapadni kolodvor

  1. Na zapadnom kolodvoru ima puno prostora za organizaciju raznih događaja,za građane i turiste.Sam park Franje Tuđmana je nedovoljno iskorišten.Predlaže se u samom centru parka,ne ugrožavajući drvored postaviti malu fontanu ” izvorište hrvatstva”sa video zidom na kojem će se prikazivati razni povijesni sadržaji .Sa manjim brojem sjedalica uokrug.Natkriven i kontrolirani prostor.Estetski uklopljen u postojeći krajolik.Uokolo parka također  postoje prostori koji se mogu atraktivno urediti i uklopiti u turističku ponudu grada. Zgrade u Ilici ( sjeverni dio) od Britanca do Franjinog trga imaju duboka dvorišta,uglavnom neiskorištena.Tamo se mogu organizirati razni tradicijski sadržaji.Kukuljevićeva ulica i Radnički dol imaju također mogućnosti.Kako postoji kružna tramvajska linija ovaj dio grada se sa malo dobre volje može lijepo urediti.I tako proširiti turistička ponuda a sam kvart oživjeti.

terminal Savska – projekt Civitas / terminal-za-autobus-vlak-tramvaj-i-taksi-s-podzemnom-garazom

savska-kao-pjeaka-zona-projekt-civitas/ terminal-za-autobus-vlak-tramvaj-i-taksi-s-podzemnom-garazom

Zagreb, 2010.

https://civinet-slohr.eu/wp-content/uploads/2016/07/civitas_elan__intermodalni_putnicki_terminal_sava_sjever_2.pdf

http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/3667-savska-kao-pjeaka-zona-projekt-civitas/

https://www.vecernji.hr/zagreb/terminal-za-autobus-vlak-tramvaj-i-taksi-s-podzemnom-garazom-120837

Potrošačka kartica

Zagreb-Europa

Kupac kupnjom nekog proizvoda plati i ambalažu;staklo,papir,plastiku.To je dio cijene koštanja nekoga proizvoda.Kupac zatim ambalažu mora razvrstati i odnijeti u reciklažno dvorište.Ostali nerazvrstani otpad odvozi komunalno poduzeće i to naplaćuje kupcu…..A proizvođači proizvoda i trgovci uglavnom gledaju…..Elektronski otpad, kompjutore trgovci moraju plaćati. Trgovci odjećom i obućom moraju osigurati  prostor za odlaganje rabljene robe prema veličini dućana.Kako svaki proizvod ima barkod predlaže se uvođenje Potrošačke kartice.Kupac svaku kupnju obavlja sa tom karticom. U njoj se vidi proizvođač,vrsta ambalaže i težina iste.I tako dobijemo godišnju količinu za svakoga kupca,tj građanina.Kupac dalje razvrstava ambalažu i priprema ju za recikliranje na kojemu će netko zaraditi….Zato proizvođači i  trgovci moraju učestvovati u zbrinjavanju otpada;izgradnja odlagališta, dvorišta,spalionice,kompostane.Kupcu ostaje da plati samo otpad koji nije moguće evidentirati preko potrošačke kartice.Tako bi svi pravedno učestvovali u zbrinjavanju otpada.Za početak ja svoju ambalažu mogu odložiti ispred trgovačkog centra gdje kupujem robu uz predočenje računa.

SLAVONICA sendvič

Zagreb/more

Hrvatska ima puno toga za ponuditi svojim građanima i turistima.Tako se predlaže dizajniranje sendviča od domaćeg kruha pečenog u krušnoj peći,domaće masti od crnih svinja te paprike.Ovaj sendvič se može ponuditi vrtićima,školama i turistima.Turistima posebno dizajniran.Sa popisom nutritivnih vrijednosti.

Od s…… do struje.

Zagreb/šire

Potraga za energijom se ubrzava.Predlaže se uvođenje novih građevinskih normativa: sve novogradnje moraju imati poseban kanalizacijski vod od wc.Posebnu septičku grabu u koju se dodaju bakterije ,te mini toplanu napraviti u svakom kvartu.Također sve javne stube gdje prolazi puno ljudi u određenom vremenu mogu proizvoditi struju.

Aleja jaslica

Zagreb/more

  1. Lijepo je šetati po centru Zagreba,ali periferija je pusta.Zato se predlaže da grad Zagreb organizira postavljanje “aleje  jaslica ” duž Jarunskog jezera u vrijeme Adventa. Jaslice bi radili učenici,studenti i građani.Zatim postaviti : istarske ,zagorske,slavonske……kuće koje prezentiraju život i specijalitete tih krajeva.Oživio bi taj dio grada i proširila ponuda.Cijeli projekt se može preseliti na more kao dio turističke ponude.

ROTOR Zagreb – radovi

Novi Zagreb

Radovi na rotoru koji su predviđeni da će početi u prolječe 2018. godine će dovesti do totalnog kolapsa prometa u Zagrebu.

Predlažem slijedeće pošto je i to u razmatranju financiranja u Zagrebu. Prvo bi trebalo napraviti novi Jarunski most preko rijeke Save i sve prilazne ceste, a tek onda ići u radove na rotoru. Razlog je da se prometni kolaps koliko toliko uspije smanjiti prilikom radova na rotoru.

Uređenje zapuštene livade

Potez Trakošćanska/Metalčeva-Selska/Krapinska

Urediti šetnicu koja se duž poteza cca 500m sa Krapinska/Selska spaja na Metalčeva/Trakošćanska.

Taj potez je neuređen i zapušten a spoj ta dva kvarta je nužan. POgledajte

https://www.facebook.com/inicijativazasetnicukrapinskametalceva/?ref=bookmarks&hc_location=ufi